Hoe desinfecteerde je endoscopen op de afdeling voordat de D60's kwamen?
Terugkijkend lijkt het een omslachtige manier nu we gewend zijn aan de D60. We brachten onze endoscopen aan het eind van de dag in transportbakken naar de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSSD). Daar werden de endoscopen 's nachts gedesinfecteerd. De volgende ochtend haalden we de endoscopen weer op bij de CSSD. Er was geen tijd en capaciteit om de endoscopen overdag op de CSSD te desinfecteren. Daarom gebruikten we Endosheaths om de endoscoop tussen de patiënten door te gebruiken. Na het afdoen van de Endosheath werd de endoscoop gereinigd met alcohol waarna we de endoscoop weer konden gebruiken.
Waarom werden de endoscopen niet na elk gebruik gedesinfecteerd?
Omdat we daar niet genoeg endoscopen voor hadden en de CSSD niet genoeg capaciteit had. Het ETZ heeft drie locaties; locatie ETZ Elizabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk. De CSSD is alleen op de locaties in Tilburg, dus de endoscopen die in Waalwijk gebruikt werden kwamen één keer per dag met een busje naar Tilburg om gedesinfecteerd te worden. Dat was tijdrovend.
Het gebruik van Endosheaths had ook nadelen, omdat deze hoesjes rond de endoscoop het zicht van de arts belemmerden. De artsen hadden prima zicht, maar nu ze werken zonder een extra laag tussen de scoop en de patiënt, zien ze pas wat een verbetering het is. De Endosheaths kosten ongeveer tien euro per stuk en kunnen maar één keer gebruikt worden. We zijn blij dat we met de D60 nu op een duurzamere manier werken.
We zijn blij dat we met de D60 nu op een duurzamere manier werken."
Had je vaak schade aan endoscopen?
Als artsen de Endosheath niet voorzichtig van de endoscoop verwijderden, raakte het uiteinde van de scoop beschadigd. Deze endoscopen moesten tegen hoge kosten worden gerepareerd en we waren ze lange tijd kwijt. We gebruikten ook bakken om de endoscopen op een karretje te vervoeren. Het gebeurde wel eens dat de tip van een endoscoop klem kwam te zitten tussen de bak en het deksel, en vervolgens beschadigd raakte wanneer de bak op de rails van de kar werd gedrukt.
Met de komst van de D60 hebben we tot nu toe geen schade aan de endoscopen gehad. Dit komt doordat we nu eigenaar zijn van de endoscopen en minder mensen ze in handen hebben. Ze weten hoe waardevol ze zijn en gaan er voorzichtig mee om.
Met de komst van de D60 hebben we tot nu toe geen schade aan onze endoscopen gehad.
En waarom heb je voor de D60 gekozen?
Voornamelijk vanwege de tijd die we besparen. We hebben rondgekeken naar andere opties omdat we zo afhankelijk waren van de CSSD. Het idee van een wasmachine op onze eigen polikliniek werd al snel verworpen, omdat zelfs een snellere wasmachine zo'n 20 tot 25 minuten nodig heeft. Met de hoeveelheid endoscopen die we hebben, zou de wasmachine dan continu aan moeten staan, of je zou meerdere wasmachines moeten hebben. Toen de D60 in beeld kwam, met handmatige reiniging en desinfectie in 60 seconden, was de keuze snel gemaakt!
En hoe heb je het proces nu opgezet?
In de polikliniek op locatie ETZ Elizabeth hebben we één ruimte ingericht voor voorreiniging en desinfectie. Hier staan twee D60's naast elkaar. Er zijn twee medewerkers aangenomen die verantwoordelijk zijn voor het desinfecteren van de endoscopen. Boven de spreekkamers hangt een lampje dat gaat branden als er een gebruikte scoop in de spreekkamer hangt. Deze wordt dan verzameld en naar de desinfectieruimte gebracht. Hier hebben we houders voor eenvoudige handmatige reiniging van gebruikte endoscopen. Deze endoscopen worden om de beurt voorgereinigd en krijgen een lektest. Daarna kunnen ze in 60 seconden gedesinfecteerd worden in de D60 en zijn ze weer klaar voor gebruik.
Op sommige dagen hebben we 5 tot 6 consulten tegelijk, inclusief de oncoloog. Dan hebben we meer dan 50 endoscopen op een dag nodig. Met dat aantal endoscopen op zo'n hectische dag is het desinfecteren van die scopen met de D60 nog steeds een fluitje van een cent!
Op sommige dagen hebben we meer dan 50 endoscopen op een dag nodig. Op zo'n drukke dag is desinfecteren met de D60 nog steeds een fluitje van een cent!
Geïnteresseerd in wat de UV Smart D60 voor uw gezondheidszorgorganisatie kan betekenen? Vul het contactformulier en neem contact op met ons team.