Een over het hoofd gezien risico aanpakken: hoe besmette echografie sondes SOA's overbrengen en een effectieve oplossing voor preventie

Dit artikel gaat in op het vaak over het hoofd geziene risico van SOA-overdracht via besmette ultrasone sondes, met name endocaviteitssondes. Het bespreekt de tekortkomingen van traditionele chemische desinfectiemethoden en benadrukt de effectiviteit van UV-C-desinfectie bij het voorkomen van SOA-overdracht.

Een over het hoofd gezien risico aanpakken: hoe besmette echografie sondes SOA's overbrengen en een effectieve oplossing voor preventie

Wist je dat bacteriën meer dan 90% van de transvaginale echografie sondes besmetten na gebruik? {¹}

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat het gebruik van alcoholdoekjes of -sprays om ultrasone sondes na gebruik te desinfecteren niet altijd effectief is.

Met het risico op SOA's na het gebruik van ultrasone sondes is het noodzakelijk dat zorgverleners ontdekken hoe ze ultrasone sondes veilig en efficiënt kunnen desinfecteren na gebruik.

In dit artikel ontdek je de risico's van slecht gedesinfecteerde sondes en de door onderzoek bewezen desinfectiemethode die een effectievere oplossing biedt in vergelijking met chemische desinfectiemiddelen.

Het risico begrijpen

SOA-overdracht via ultrasone sondes is zeldzaam maar mogelijk in sommige klinische contexten. 

Het risico op SOA-overdracht komt vaker voor bij endocaviteitssondes zoals transvaginale of transrectale sondes die in direct contact komen met slijmvliezen. 

De meeste ziekteverwekkers die SOA's veroorzaken bevinden zich in slijmvliezen van inwendige weefsels of organen waar de meeste sondes in contact komen met deze organismen. Daarom is het essentieel voor artsen en andere zorgverleners om na elk gebruik de juiste en adequate desinfectiepraktijken te volgen.

Onderzoekers van de afdeling Cardiovasculaire Wetenschappen van de Universiteit van Leicester in het Verenigd Koninkrijk voerden een onderzoek uit om de aanwezigheid van humaan papillomavirus (HPV)-DNA op de transvaginale sonde op de spoedeisende hulp te bepalen. In totaal werden 120 surveillancemonsters verkregen, waarvan er negen (7,5%) positief testten op HPV DNA.

Na de procedure en desinfectie van de sondes ontdekten de onderzoekers dat drie van de 14 sondestalen (21%) HPV-DNA-positief waren.{²} 

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt ook dat HPV het risico op kankers zoals baarmoederhalskanker en vaginakanker verhoogt.

Andere vormen van SOA's die via ultrasone sondes worden overgedragen, zijn onder andere:

  • Chlamydia
  • Gonorroe 
  • Syfilis 

Mogelijke oorzaken 

Ondermaatse reinigings- en desinfectieprotocollen kunnen het risico op SOA-overdracht via ultrasone sondes vergroten. Veel zorginstellingen gebruiken chemische desinfectiemiddelen voor desinfectie, maar sommige van deze chemicaliën zijn niet effectief en het proces ontbeert goede en consistente desinfectierichtlijnen, omdat verschillende artsen de desinfectieprocedure verschillend uitvoeren.

Daarom kunnen chemisch gedesinfecteerde ultrasone sondes ziekteverwekkers dragen die ziekten van de ene patiënt op de andere overbrengen. Bijgevolg kan dit de kans op een ziekenhuisinfectie in een risicovolle gezondheidszorgomgeving vergroten.

Het UV-C desinfectieproces zorgt echter voor consistentie, automatisering en minder risico op menselijke fouten.

UV-desinfectie: Een mogelijke oplossing   

Het UV-desinfectieproces kan de nucleïnezuren en celwanden vernietigen van vele vormen van ziekteverwekkers die eraan worden blootgesteld. Het kan ook de sporen van microben elimineren, in tegenstelling tot de meeste chemische ontsmettingsmiddelen. De antimicrobiële eigenschappen van UV-C-licht worden duidelijk bij een golflengte van 200-280nm.{³}

De bevindingen van een vergelijkende studie uit 2022 toonden aan dat UV-desinfectie een sterkere sporendodende werking had dan andere chemische desinfectiemiddelen die in de studie werden gebruikt. De onderzoekers merkten op dat de sporendodende effecten binnen 35 seconden na blootstelling werden opgemerkt. Deze studie toont verder de antimicrobiële efficiëntie en snelheid van UV-desinfectie aan. Het UV-desinfectieproces is geautomatiseerd, traceerbaar en consistent, wat menselijke fouten en individuele verschillen in desinfectieprocedures van artsen voorkomt.

UV-C-desinfectie is van onschatbare waarde in omgevingen met een hoog risico in de gezondheidszorg voor het desinfecteren van medische apparatuur en besmette oppervlakken tegen verschillende ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels en protozoa.

Het gebruik van wetenschappelijk gestandaardiseerde methoden en apparaten voor UV-C-desinfectie van ultrasone transducers is een grote stap in de richting van desinfectie op hoog niveau.

De UV Smart D45 is bijvoorbeeld een medisch gecertificeerd UV-C-desinfectieapparaat voor hoogwaardige desinfectie van ultrasone transducers dat een consistente en geautomatiseerde desinfectie bereikt in 45 seconden.{⁵}

Ultraviolette (UV) technologie zoals UV-C straling kan ultrasone sondes veilig en effectief desinfecteren. Daarom kunnen zorgverleners profiteren van het leren en onderzoeken van de mogelijkheden van UV-C desinfectiepraktijken.

Laatste gedachten

SOA-overdracht via het gebruik van ultrasone endocaviteitssondes zoals transvaginale of transrectale sondes is mogelijk zonder de standaard desinfectiemethoden te volgen.

UV-technologie heeft een krachtige kiemdodende werking tegen microben.

De noodzaak om medisch gecertificeerde UV-C desinfectiemethoden te gebruiken is cruciaal. Dit zorgt voor desinfectie op hoog niveau van ultrasone sondes en beschermt patiënten tegen SOA's als gevolg van slecht gedesinfecteerde sondes. 

Ga voor meer informatie over de UV Smart D45, een medisch gecertificeerd UV-C-desinfectieapparaat voor hoogwaardige desinfectie van ultrasone transducers, naar de volgende link: https://www.uvsmart.nl/d45 

Referenties

  1. Buescher, D. L., Möllers, M., Falkenberg, M. K., Amler, S., Kipp, F., Burdach, J., Klockenbusch, W., & Schmitz, R. (2016). Desinfectie van transvaginale echografiesondes in een klinische setting: vergelijkende prestaties van geautomatiseerde en handmatige opwerkingsmethoden. Ultrasound in obstetrics & gynecology : het officiële tijdschrift van de International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, 47(5), 646-651. https://doi.org/10.1002/uog.15771
  2. Ma, S. T., Yeung, A. C., Chan, P. K., & Graham, C. A. (2013). Transvaginale echografische sondebesmetting door het humaan papillomavirus op de spoedeisende hulp. Tijdschrift voor Spoedeisende Geneeskunde : EMJ, 30(6), 472-475. https://doi.org/10.1136/emermed-2012-201407
  3. https://www.smfm.org/publications/330-smfm-special-statement-reducing-the-risk-of-transmitting-infection-by-transvaginal-ultrasound-examination
  4. Lionel, P et al. (2022).Vergelijking van de sporicidale activiteit van een UV-desinfectieproces met drie door de FDA goedgekeurde sterilisatiemiddelen‍
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301562924001108
Tommaso Allegri
Marketing Coördinator