Waar komtUV-C-licht vandaan?
Zonlicht bestaat uit verschillende soorten ultraviolette straling, ook wel UV genoemd (Figuur 1). UV-straling is een elektromagnetische straling net buiten het elektromagnetische spectrum, waardoor het onzichtbaar is voor het menselijk oog. Dit type straling heeft een golflengte van 100 tot 400 nanometer. De golflengte wordt onderverdeeld in drie categorieën:
- UV-A; golflengte 315 - 400 nm
- UV-B; golflengte 280 - 315 nm
- UV-C; golflengte van 100 - 280 nm
Figuur 1: UV-C-licht wordt tegengehouden door de ozonlaag
Verschillende soorten straling hebben verschillende eigenschappen, afhankelijk van hun golflengte. UV-A bereikt het aardoppervlak, gaat grotendeels door glas en kleding heen en veroorzaakt huidveroudering.
UV-B is een ander type straling dat het aardoppervlak bereikt. Je zou kunnen denken dat B staat voor 'bruin', omdat je er bruin van wordt of verbrandt. Dan is er nog UV-C, dat wordt tegengehouden door de atmosfeer en de aarde niet bereikt. Dat is maar goed ook, want dit type straling heeft een grote hoeveelheid energie en kan zeer schadelijk zijn voor mensen als ze er rechtstreeks aan worden blootgesteld.² UV-C-licht kan worden opgewekt met behulp van speciale lampen zoals LED's en fluorescentielampen.
Wat is het effect van UV-C-licht?
Naarmate de golflengte korter wordt (zoals bij UV-C), bevat het licht een grotere hoeveelheid energie.¹ Deze energie kan het DNA en RNA van virussen en bacteriën beschadigen. Sommige golflengtes van UV-licht werken beter dan andere om virussen te inactiveren. Golflengten in het UV-C-bereik zijn bijvoorbeeld bijzonder schadelijk voor cellen omdat ze worden opgenomen door nucleïnezuren en eiwitten. De effectiviteit om ziektekiemen te doden varieert van 200 nanometer tot 300 nanometer, met een piek bij 250-265 nm.
UV-C-licht is effectief tegen organismen omdat het direct DNA & RNA aantast. Thymine, cytosine, adenine en guanine vormen de basiscomponenten van DNA (zie afbeelding 2). Wanneer DNA in contact komt met UV-licht, wordt er een chemische verbinding gevormd die ervoor zorgt dat de thymine dimeert, wat betekent dat ze aan elkaar groeien.
Het dodelijke effect van UC-stralen is voornamelijk te wijten aan de structurele defecten die ze veroorzaken wanneer er thymine-dimeren worden gevormd. Als er genoeg van deze dimeren in het DNA worden gemaakt, wordt het DNA-replicatieproces verstoord en kan de cel zich niet repliceren.
Het verwijdert de cellen niet, maar doodt de organismen en voorkomt dat ze zich voortplanten. Dit voorkomt ook dat organismen resistent worden tegen UV-C-licht. In combinatie met de juiste factorenis UV-C-licht zeer effectief in het doden van ziektekiemen en kan het een hoge log reductie over het hele spectrum van pathogene micro-organismen.
Wil je weten hoe UV-C licht wordt gebruikt? Lees dan zeker dit artikel.
- Rob Reddick (2021). Type ultraviolet licht dat het meest effectief is in het doden van coronavirus is ook het veiligst om te gebruiken in de buurt van mensen. Opgehaald van: https://theconversation.com/type-of-ultraviolet-light-most-effective-at-killing-coronavirus-is-also-the-safest-to-use-around-people-169602
- Honeywell. (2000). Tech Lit Documenten. Geraadpleegd van: https://customer.honeywell.com/resources/techlit/TechLitDocuments/50-0000s/50-8788.pdf