Wat is HLD?
HLD is een term die voor het eerst werd voorgesteld door Eugene Spaulding, de bedenker van het Spaulding Classificatiesysteem. (Zie Wat is de Spaulding Classificatie?) Deze algemene richtlijnen zijn in de loop der tijd aangepast en bijgewerkt met meer specifieke aanbevelingen van regelgevende instanties.
Volgens de Centers for Disease Control (CDC) verdeelde de methode van Spaulding medische apparatuur in drie categorieën: Kritisch, Semi-kritisch en Niet-kritisch, gebaseerd op het risico van verspreiding van infecties. Hij verdeelde de semikritische classificatie verder in desinfectie op hoog niveau en desinfectie op intermediair niveau. Vervolgens wees hij verschillende procedures toe om apparatuur op elk niveau veilig te maken voor gebruik door patiënten.
Spaulding zei dat items die HLD vereisen (met uitzondering van tandheelkundige apparatuur) bestaan uit apparatuur die in contact komt met slijmvliezen of intacte huid. Voorbeelden hiervan zijn flexibele gastro-intestinale endoscopen en TEE-sondes.
Methoden van HLD
Na het volgen van een reinigingsprocedure moet HLD-apparatuur gedesinfecteerd worden volgens de instructies van de fabrikant. In sommige gevallen kan het apparaat met stoom gedesinfecteerd worden of is chemische desinfectie bij kamertemperatuur nodig. Een derde optie is het gebruik van ultraviolet licht, dat micro-organismen ook kan doden door hun DNA-sequentie te onderbreken.
Sommige kwetsbare instrumenten, zoals de flexibele buizen van endoscopen, kunnen niet tegen hete stoom. Voor deze instrumenten kan het protocol voor HLD onderdompeling in waterstofperoxide, perazijnzuur, glutaaraldehyde, orthoftaalaldehyde (OPA) of een combinatie van waterstofperoxide en perazijnzuur vereisen. De verwerkingstijd van HLD voor deze protocollen varieert van 5 minuten tot 90 minuten.
Elk van deze chemicaliën kan oog- of longirritatie veroorzaken bij het medisch personeel en langdurige blootstelling aan deze chemicaliën kan ook endoscopen en andere delicate instrumenten beschadigen. Het hanteren en afvoeren van deze chemicaliën kan ook milieuproblemen veroorzaken.
Daarentegen kan het blootstellen van een delicaat instrument zoals een endoscoop aan UV-C-licht gedurende slechts 60 seconden het volledige spectrum van micro-organismen betrouwbaar inactiveren zonder het apparaat te beschadigen of het personeel bloot te stellen aan agressieve chemicaliën.
Wat wordt gedesinfecteerd en wat niet in HLD?
HLD zou bacteriën, virussen, schimmels en mycobacteriën moeten deactiveren. Het zou ook sommige bacteriesporen moeten doden, maar niet allemaal.
Wanneer HLD
In sommige gevallen kan een endoscoop in contact komen met de bloedbaan van een patiënt, in welk geval het als een kritisch infectierisico kan worden beschouwd. Hittegevoelige endoscopen kunnen sterilisatie met stoom echter niet overleven.
De aanbeveling voor het desinfecteren van apparatuur in deze semikritische en soms kritieke gevallen is om sondes voor elke patiënt te bedekken met een nieuw steriel omhulsel en ze te onderwerpen aan desinfectie op hoog niveau.
Wat is sterilisatie?
Volgens Spalding vereist sterilisatie de vernietiging van alle besmettelijke microben, inclusief bacteriële sporen, hoewel het prionen mogelijk niet volledig vernietigt.
Methoden van sterilisatie
Normaal gesproken wordt medische apparatuur gesteriliseerd met stoom of heet water in een vaatwasser. In sommige gevallen wordt blootstelling aan ethyleenoxidegas of waterstofperoxidegasplasma gedurende een bepaalde tijd aanbevolen door de fabrikant.
Wat wordt gesteriliseerd en wanneer kan het worden vermeden?
Sterilisatie moet ervoor zorgen dat alle bacteriën, virussen, schimmels, mycobacteriën en bacteriële sporen zich niet kunnen reproduceren. Volledige sterilisatie is echter in sommige gevallen niet nodig als voor elke patiënt een steriele wegwerpsondeafdekking kan worden gebruikt zolang er ook HLD wordt uitgevoerd.
Wanneer steriliseren?
De Spalding Classificatie beveelt sterilisatie aan van instrumenten die in contact komen met steriel weefsel of met de bloedsomloop van een patiënt. Deze kritische classificatie omvat sondes die worden gebruikt bij chirurgie of die door de huid worden ingebracht.
Verschillen tussen HLD en sterilisatie
Hoewel de Spalding Classificatie voorschrijft dat alle medische apparatuur die in contact komt met steriel weefsel of de bloedsomloop moet worden gesteriliseerd, gebeurt dit meestal met stoom of agressieve chemicaliën om alle microben volledig te vernietigen. In die gevallen waar sterilisatieprocedures de apparatuur kunnen beschadigen, is de volgende beste aanbeveling om HLD toe te passen en een steriele sondeafdekking te gebruiken voor elke nieuwe patiënt.
Desinfectietechnologie met UV-C-licht kan HLD bieden aan kwetsbare flexibele medische instrumenten zoals endoscopen. Neem contact op met UV Smart voor meer informatie over hoe UV-C-technologie uw medische desinfectieprocedures kan transformeren.