Kwiklampen en UVC-LED's
Lagedrukkwiklampen die ultraviolet licht uitstralen in het kortste golflengtebereik (UVC) zijn een effectieve technologie die wordt gebruikt voor desinfectie bij kamertemperatuur. Een andere technologie maakt gebruik van lichtemitterende diodes (LED's) om UVC af te geven. Hoewel beide methoden een bewezen vermogen hebben om door celwanden heen te dringen en microbieel DNA te deactiveren, bieden kwiklampen verschillende voordelen in de gezondheidszorg.
Hoe kwiklampen werken
Deze technologie maakt gebruik van kwik in de lamp van een lagedrukfluorescentielamp om elektriciteit om te zetten in lichtgolven. Wanneer het wordt geactiveerd door een elektrische stroom in een glazen buis, zendt elementair kwik van nature een grote hoeveelheid ultraviolette lichtenergie uit op een golflengte van 254 nm - precies binnen het kiemdodende bereik.
Helaas is kwik een giftige stof die zorgvuldig behandeld en verwijderd moet worden om schade aan mens en milieu te voorkomen. Deze gevaren kunnen worden beperkt door een goed ontwerp en goede hanteringsprotocollen. UVC-fluorescentielampen zijn bijvoorbeeld gemaakt van kwartsglas om de korte golflengte door te laten en deze kwartsbuizen zijn moeilijker kapot te krijgen dan standaardbuizen voor fluorescentielampen.
Vanwege de inherente gevaren van kwik worden de meeste kwiklampen snel uitgefaseerd. Er zijn echter uitzonderingen gemaakt. In de EU is er bijvoorbeeld een vrijstelling goedgekeurd voor bepaalde lampen met niet meer dan 15 mg kwik tot ten minste 2027. Deze vrijstelling is beperkt tot lagedrukontladingslampen zonder fosforcoating die licht uitzenden in het ultraviolette bereik. [i]
De rol van kwiklampen bij desinfectie in de gezondheidszorg
De reden voor de vrijstelling van de Europese Commissie is dat vervanging van de kwiklamp door een stof met vergelijkbare prestaties momenteel technisch niet haalbaar is. Het voorkomen van zorginfecties door desinfectie met UVC is een specifiek voorbeeld waarbij kwiklampen veel voordelen bieden ten opzichte van de huidige LED UVC-technologie.
Kwiklampen vs UVC LED's in de gezondheidszorg
Hoewel UVC-LED's steeds meer beschikbaar komen, heeft de huidige LED-technologie nadelen die hun nut voor desinfectie in de gezondheidszorg beïnvloeden. Zo is de UVC-dosisoutput van LED's in vergelijking met fluorescentielampen erg laag, vooral binnen korte desinfectietijden.
In tegenstelling tot andere soorten LED's zijn LED's die licht uitstralen in het UVC-bereik minder energie-efficiënt en vereisen ze aanzienlijk meer stroom dan fluorescentielampen. Deze produceren ook een grote hoeveelheid warmte die moet worden afgevoerd via koelstructuren, waardoor LED-desinfectieapparaten omvangrijker en minder compact zijn.
De robuustheid en betrouwbaarheid van kwiklampen in de gezondheidszorg
De technologie van kwiklampen wordt al tientallen jaren gebruikt en geperfectioneerd. Hierdoor is de technologie betrouwbaar gebleken en zijn de productiekosten van de lampen relatief laag.
Vanwege hun nieuwigheid en huidige kleinschalige toepassing kunnen UVC-LED's tot $40 per stuk kosten. Om een UVC-desinfectiecapaciteit te bereiken die vergelijkbaar is met die van de UV Smart D25 op basis van kwiklampen, zou een LED-apparaat bijvoorbeeld 400 LED's moeten bevatten. Tegen dit prijspunt zijn LED UVC-apparaten onbetaalbaar voor zorgverleners.
Kwiklampen in de gezondheidszorg: Een casestudie
Apparaten op basis van kwiklampen hebben nu bewezen dat ze de desinfectie van zorginstellingen ten goede komen. In een onderzoek in het ETZ-ziekenhuis in Tilburg bijvoorbeeld, werd het desinfectieproces voor kanaalloze KNO-endoscopen verbeterd door toevoeging van een UV Smart D60.
Deze implementatie zorgde voor een verschuiving in het ziekenhuis. Voorheen werden deze apparaten gedesinfecteerd op de centrale sterilisatieafdelingen. Met de D60 kan desinfectie plaatsvinden op de KNO-afdeling zelf, in plaats van de endoscopen naar de centrale reinigingsruimte te sturen.
Deze aanpassing betekent minder transporttijd en minder logistieke problemen, waardoor de doorlooptijd veel korter wordt en meer patiënten kunnen worden gezien.
En waar endoscopen vaak stuk gingen tijdens het transport van en naar de afdeling, is dat met de implementatie van de D60 niet meer voorgekomen. Ondertussen is de voorraad teruggebracht van 35 endoscopen naar 25 endoscopen, wat het ziekenhuis geld heeft bespaard.
Voordelen van kwiklampen bij desinfectie in de gezondheidszorg
Hoewel veel landen en gezondheidszorginstellingen zijn begonnen met het afwijzen van producten die kwik gebruiken of bevatten, moet de balans tussen risico's en voordelen zorgvuldig worden afgewogen bij het vergelijken van kwiklampen met andere UVC-bronnen, zoals LED's.
Voor bepaalde toepassingen in de gezondheidszorg hebben kwiklampen bewezen een betere technologie te zijn voor het desinfecteren van medische apparatuur. Bij UV Smart zijn we van mening dat de voordelen van verbeterde algehele efficiëntie en lagere kosten opwegen tegen de risico's wanneer de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen.
Met UV Smart-desinfectieproducten kunnen zorginstellingen hun patiënten beter van dienst zijn met een snellere service en lagere kosten, terwijl de veiligheid gehandhaafd blijft en de verspreiding van infectieziekten wordt voorkomen.