Medische hulpmiddelen voorreinigen: Is water genoeg of zijn er kiemdodende doekjes nodig?

Voorreiniging van medische hulpmiddelen is van cruciaal belang om infecties te voorkomen en het succes van desinfectie op hoog niveau te garanderen. De keuze tussen water met microvezeldoekjes of kiemdodende doekjes voor voorreiniging heeft gevolgen voor de effectiviteit, de kosten en de efficiëntie van de workflow. Recente onderzoeken, waaronder een multicenteronderzoek, benadrukken de effectiviteit van voorreiniging met water in combinatie met UV-C-desinfectie, waardoor de noodzaak van kiemdodende doekjes in bepaalde scenario's in twijfel wordt getrokken.

Voorreinigen met doekjes en water

Wat is voorreiniging?

Voorreiniging is de kritieke eerste stap bij het voorbereiden van medische hulpmiddelen op desinfectie. Deze stap bestaat uit het verwijderen van zichtbaar vuil en organisch materiaal om ervoor te zorgen dat het daaropvolgende desinfectieproces micro-organismen effectief kan elimineren. Eenvoudig gezegd is dit de fase van "reiniging vóór de desinfectie", waarbij water en een doekje vaak voldoende zijn om het apparaat voor te bereiden op effectieve desinfectie. UV Smart-apparaten zijn bijvoorbeeld gericht op desinfectie, dus voorreiniging zorgt ervoor dat de apparatuur voldoende is voorbereid op dat proces.

Het primaire doel van voorreiniging is het verwijderen van vuil dat UV-licht of andere desinfecterende middelen kan blokkeren, zodat deze het oppervlak van het apparaat niet volledig kunnen bereiken. Het is belangrijk op te merken dat voorreiniging niet bedoeld is om te desinfecteren, maar om de weg te bereiden voor een succesvolle desinfectie.

In sommige landen worden van oudsher kiemdodende doekjes gebruikt voor de voorreiniging. Nationale richtlijnen zoals de SRI-richtlijn in Nederland staan ziekenhuizen echter toe steriel water of reinigingsmiddelen op waterbasis te gebruiken als ze de instructies van de fabrikant volgen, vooral voor flexibele endoscopen. Onmiddellijke voorreiniging is essentieel om te voorkomen dat organisch materiaal opdroogt, omdat dit microbiële groei en biofilmvorming kan bevorderen. Voor maximale effectiviteit moet de voorreiniging direct na een procedure worden uitgevoerd.

Voorreiniging met water

Water is een eenvoudige, kosteneffectieve oplossing voor voorreiniging. Het proces bestaat uit het spoelen of afvegen van apparaten om vuil en biofilm te verwijderen. Bij het voorreinigen van apparatuur is het belangrijk dat je dit op een roterende manier doet, zodat al het vuil verwijderd is voordat je met het desinfectieproces begint. Ook hier is het belangrijk om de richtlijnen van de fabrikant van de apparatuur te volgen.

Voordelen van voorreiniging met water zijn onder andere de kosteneffectiviteit, omdat water altijd beschikbaar en betaalbaar is. Het is ook niet giftig en bevat geen chemicaliën die de huid kunnen irriteren of gevoelige apparaten kunnen beschadigen. Bovendien is het milieuvriendelijk, omdat het de afhankelijkheid van wegwerpmaterialen zoals doekjes vermindert.

Wetenschappelijke bevindingen

- Resultaten multicenter-onderzoek: Flexibele endoscopen die vooraf werden gereinigd met water en gedesinfecteerd met behulp van UV-C-technologie (bijv. UV Smart D60) behaalden hogere besmettingsvrije percentages (81,6%) in vergelijking met traditionele Endoscope Washer Desinfectors (71,4%). Lees de studie hier.

- Microbiële reductie: Handmatige voorreiniging van het water verwijdert vuil effectief, waardoor UV-C desinfectie een significante reductie van bacteriën kan bereiken die voldoet aan de traditionele desinfectienormen of deze zelfs overtreft.

- Doeltreffendheid en veiligheid: Studies tonen aan dat met water voorgereinigde hulpmiddelen, indien gedesinfecteerd met UV-C-systemen, een vergelijkbare microbiële reductie bereiken als die voorgereinigd met kiemdodende doekjes. Analyses na de reiniging toonden geen ziekteverwekkers aan die een groot probleem vormen, wat bevestigt dat het water geschikt is voor routinematig klinisch gebruik.

- Kosteneffectiviteit: Installaties die voorreiniging met water en UV-C desinfectie toepassen, maken melding van lagere kosten en minder milieuvervuiling, wat in lijn is met de duurzaamheidsdoelstellingen.

Studies tonen aan dat met water voorgereinigde apparaten, wanneer ze gedesinfecteerd worden met UV-C-systemen, een vergelijkbare microbiële reductie bereiken als apparaten die voorgereinigd zijn met kiemdodende doekjes.

Voorreiniging met kiemdodende doekjes

Bij voorreiniging met kiemdodende doekjes worden vooraf bevochtigde doekjes gebruikt met reinigingsmiddelen die vuil verwijderen combineren met een antimicrobiële werking. Ze worden vaak op de markt gebracht als een efficiëntere en uitgebreidere oplossing.

De voordelen van kiemdodende doekjes zijn onder andere het gemak, omdat ze gebruiksklaar zijn en reiniging combineren met gedeeltelijke desinfectie. Ze hebben ook een breed werkingsspectrum en zijn effectief tegen bacteriën, schimmels en virussen. Bovendien verminderen doekjes voor eenmalig gebruik het risico op kruisbesmetting.

Er zijn echter beperkingen. Kiemdodende doekjes zijn over het algemeen duurder dan methoden op waterbasis. Sommige doekjes laten chemische resten achter die moeten worden afgespoeld, wat vooral belangrijk is voor apparaten zoals endoscopen; als deze niet worden afgespoeld, kan dat problemen opleveren voor patiënten. Bovendien zijn niet alle apparaten compatibel met de chemicaliën die in deze doekjes worden gebruikt.

Conclusie

Voorreiniging is een essentiële eerste stap in het garanderen van effectieve desinfectie van medische hulpmiddelen. Door zichtbaar vuil en organisch materiaal te verwijderen, worden apparaten voorbereid op grondige desinfectie, zoals UV-C-technologie, die afhankelijk is van vrije toegang tot oppervlakken. Er is bewijs dat het gebruik van voorreiniging met water een kosteneffectieve, duurzame en efficiënte methode is, die overeenkomt met nationale richtlijnen zoals de SRI-richtlijn, die het gebruik van steriel water of reinigingsmiddelen op waterbasis toestaat.

Hoewel kiemdodende doekjes handig kunnen zijn in specifieke situaties, zoals wanneer er geen water beschikbaar is, zijn ze niet altijd nodig. Methoden op basis van water zijn, wanneer ze tijdig en volgens de richtlijnen van de fabrikant worden uitgevoerd, voldoende om aan de vereisten voor effectieve desinfectie te voldoen. Deze aanpak sluit aan bij de doelstellingen van de moderne gezondheidszorg om de efficiëntie te verbeteren, de impact op het milieu te verminderen en de veiligheid van de patiënt te garanderen.

Noor Everts
Manager internationale verkoop