De toekomst van chemievrije desinfectie

Lees meer over het beschermen van patiënten en medisch personeel tegen gevaarlijke micro-organismen met een betrouwbaar en duurzaam UV-desinfectieapparaat.

De toekomst van chemisch vrije desinfectie

Een goede reiniging en desinfectie van medische instrumenten is essentieel om de verspreiding van gevaarlijke micro-organismen te voorkomen. Bacteriën, virussen, schimmels, gisten, sporen en andere micro-organismen kunnen patiënten en medisch personeel ziek maken. Alle apparatuur die in contact is geweest met een patiënt, zoals endoscopen, moet worden gedesinfecteerd voordat deze opnieuw wordt gebruikt.

Normen voor desinfectie op hoog niveau van medische hulpmiddelen zijn opgesteld door organisaties zoals de CDC in de VS en de NEN in Europa. Volgens de CDC vereist het terugbrengen van het infectierisico tot een aanvaardbaar niveau desinfectieprocessen die alle micro-organismen doden, behalve 1 op de 1.000.000 (log-6).

Problemen met het gebruik van chemicaliën voor desinfectie

Tot voor kort was de enige manier om apparatuur op dit niveau te desinfecteren het gebruik van agressieve chemicaliën, zoals natriumdichloorisocyanuraat, alcoholoplossingen met een hoge concentratie (70-90%) of waterstofperoxideoplossingen.

Helaas kunnen sommige van deze chemicaliën schade aan apparatuur, gezondheidsproblemen voor medisch personeel en milieuproblemen veroorzaken.[i]

Chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor medisch personeel

Hoewel medisch personeel goed opgeleid is, kan het gebeuren dat er chemicaliën gemorst worden, wat erg gevaarlijk kan zijn. Waterstofperoxide kan bijvoorbeeld ernstige verwondingen aan de ogen veroorzaken. Chemicaliën in de lucht kunnen ook astma veroorzaken[ii].

Chemicaliën kunnen medische apparatuur beschadigen

Desinfecterende chemicaliën kunnen kwetsbare en dure medische apparatuur beschadigen. Waterstofperoxide en perazijnzuuroplossingen kunnen bijvoorbeeld bepaalde metalen in deze instrumenten beschadigen. Langdurig gebruik van sommige chemicaliën kan de plastic coating van een flexibele inbrengbuis beschadigen.[iii]

Chemische desinfectie is duur en verspillend

In de gezondheidszorg genereert chemische desinfectie afval. Wasmachines gebruiken chemicaliën in wegwerpverpakkingen voor eenmalig gebruik die uiteindelijk bij het vaste afval terechtkomen. En de energiekosten en CO2 die vrijkomen bij het produceren, transporteren en vervolgens filteren van chemicaliën uit afvalwater zijn aanzienlijk.[iiii]

Alle soorten medische apparatuur moeten eerst handmatig worden voorgereinigd. Daarna wordt het apparaat in een gespecialiseerde wasmachine geplaatst. Deze machines gebruiken heet water en wasmiddel, samen met desinfecterende chemicaliën, en het proces neemt veel tijd in beslag.

Een enkele chemische desinfectiecyclus verbruikt vele liters schoon water. En het totale proces (inclusief voorreiniging, wassen, drogen en transport) kan wel 4 uur duren - kostbare tijd waarin medische apparatuur niet voor andere patiënten kan worden gebruikt.

Een betrouwbaarder, groener alternatief

Voor een duurzamere - en betrouwbaardere - desinfectieoptie in de gezondheidszorg gebruikt een UV-desinfectieapparaat, zoals de UV Smart D60, geen chemicaliën. Na een handmatige voorreiniging van zichtbaar vuil doodt de UV-gebaseerde technologie alle organismen waar het licht het oppervlak van een apparaat raakt.

UV-desinfectie vereist slechts enkele seconden stroom. Dankzij deze tijdsbesparing kan het medisch personeel efficiënter werken.

Naast tijd- en energiebesparing zijn de kosten per desinfectiecyclus van UV-C lager in vergelijking met chemische methoden, omdat er geen liters water, chemicaliën of verbruiksartikelen voor eenmalig gebruik nodig zijn. En het is ook veiliger voor medisch personeel. Lees ons artikel over Hoe de kosten van KNO-endoscopen te minimaliseren.

Meer duurzame gezondheidszorg vereist duurzame medische apparatuur, herbruikbare in plaats van wegwerpmaterialen en minder waterverbruik. De keuze voor een desinfectieapparaat zoals de UV Smart D60 is een belangrijke stap in het groener en duurzamer maken van de gezondheidszorg.

[i] https://www.cdc.gov/niosh/docs/2001-115/default.html

[ii] https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/disinfection-methods/chemical.html

[ii] https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/disinfection-methods/chemical.html

[iii] https://news.yale.edu/2019/08/02/healthcare-industry-major-source-harmful-emissions

Nicolas Cediey
Digitaal marketeer