UV-C-licht in de medische wereld; gevaren en mogelijkheden

De desinfecterende werking Het desinfecterende effect van UV-C-licht werd eind 1800 al ontdekt; in 1903 won Nils Finsen er zelfs de Nobelprijs voor. Sindsdien wordt UV-C-licht op grote schaal gebruikt in veel verschillende industrieën. UV-C licht wordt bijvoorbeeld gebruikt in down-flow kasten in laboratoria om het werkoppervlak te desinfecteren en forensische instituten gebruiken UV-C licht om oppervlakken te desinfecteren en/of DNA te zuiveren. Maar als de technologie zo effectief is en al meer dan 100 jaar met succes wordt gebruikt in andere industrieën, waarom is deze dan nog niet omarmd door de medische industrie? In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden van UV-C in de medische wereld.

UV-C licht D60

Voordelen van UV-C-licht

De voordelen van UV-C-licht liggen voor de hand in vergelijking met de huidige methoden in de medische sector (chemicaliën, doekjes, wasmachines, enz.).

  • Milieuvriendelijk: geen gebruik van chemicaliën of water;
  • Snelle desinfectiecyclus: duurt slechts enkele seconden;
  • Effectief tegen het volledig spectrum micro-organismen;
  • Personeel wordt niet blootgesteld aan schadelijke chemicaliën;
  • Het is niet nodig om ingewikkelde methoden toe te passen of te voldoen aan een strikt reinigingsschema. Alles wat nodig is, is een eenvoudige en consistente desinfectiecyclus.

Zoals Michiel in een eerdere blog worden ziekteverwekkers onder andere via apparatuur verspreid, wat betekent dat er een enorm potentieel is voor de toepassing van UV-C-licht in de gezondheidszorg.

Gevaren en uitdagingen

Maar wat zijn de gevaren en uitdagingen van de toepassing van UV-C-technologie in de gezondheidszorg? De uitdagingen van UV-C-technologie in de medische industrie zijn onder andere de volgende:

  • Er zijn geen normen voor UV-C-licht in de medische industrie, dus zorginstellingen weten niet zeker hoe ze producten moeten testen;
  • De huidige desinfectienormen, zoals EN-14885 zijn niet van toepassing op UV-C-licht. Deze normen zijn geschikt voor chemicaliën en hebben variabelen zoals contacttijd en onderdompeling;
  • Er zijn veel ongereguleerde producten op de markt waarvan de claims niet goed onderbouwd lijken te zijn. Floris schreef al een goede blog over waar je op moet letten als je een product koopt;
  • Directe blootstelling aan UV-C-licht is gevaarlijk voor mensen, dus producten moeten voldoen aan hoge veiligheidseisen zoals Noor al eerder schreef;
  • Veel schoonmaakpraktijken in ziekenhuizen zijn 100% gericht op 'oude' producten, zoals stoom, doekjes en chemicaliën. Met zulke ingesleten gewoonten kan het moeilijk zijn om mensen te overtuigen om innovatieve methoden te gaan gebruiken.

Al deze uitdagingen zijn natuurlijk niet onoverkomelijk! Als zorginstellingen goed onderzoek doen naar de UV-apparatuur die ze aanschaffen, dan is het eenvoudig te implementeren, aandachtspunten: de juiste CE-markering, voldoende klinische validatie en testen op productveiligheid. Bovendien weten we uit betrouwbare bron dat het Nederlandse normalisatie-instituut in de medische sector bezig is met het schrijven van een UV-norm.

Potentieel door UV-C-licht

Ondanks het feit dat we nu weten dat er wereldwijd nog enkele uitdagingen zijn voor de brede toepassing van UV-C licht in de medische sector, bieden de huidige marktontwikkelingen ook veel kansen. Niet alleen voor bedrijven die met UV-C licht werken, maar ook voor zorginstellingen die hun processen efficiënter willen maken, milieubewust willen desinfecteren en kosten willen besparen.

Volgens Yale is de gezondheidszorg alleen al in Amerika goed voor 10% van de totale uitstoot van dat land.[1], en als je dit vergelijkt met een ander land, stoot de Amerikaanse medische industrie meer CO2 uit dan het hele Verenigd Koninkrijk.[2]. Overschakelen op UV-C desinfectie kan dus veel CO2 besparen. Ook zijn de kosten per cyclus van UV in vergelijking met de huidige methode vele malen goedkoper; je hebt immers alleen wat stroom nodig en je gebruikt geen liters water, chemicaliën of andere verbruiksgoederen. Bovendien duurt een desinfectiecyclus van een medisch apparaat met chemicaliën tussen de 10-40 minuten, terwijl dit met een UV-C-desinfectieapparaat slechts enkele seconden duurt. Hierdoor kunnen ziekenhuizen hun processen ook veel efficiënter inrichten.

Het potentieel voor desinfectie met UV-C-licht:

  • Veel sneller dan de huidige methoden, zodat ziekenhuizen hun apparatuur efficiënter kunnen gebruiken;
  • Met UV-C-licht zijn de kosten per desinfectiecyclus veel lager;
  • UV-C-licht is milieuvriendelijk; er worden geen water en/of chemicaliën verspild.

Meer weten over de bijdrage van UV-C-licht aan een groenere medische wereld? Lees dan ook bijdrage UV-C desinfectie aan groenere gezondheidszorg.

Daan Hoek
Co-founder