Dit artikel is vertaald uit het Nederlands

Zijn alle UV-producten even effectief?

Goede hygiënepraktijken zijn een must geworden in onze dagelijkse routines. Sinds de coronapandemie is er een grote vraag naar producten die beloven schadelijke bacteriën en virussen efficiënt te vernietigen.¹ Onderzoek heeft aangetoond dat specifieke golflengten van ultraviolette straling, bekend als UV-Ceffectief zijn in het vernietigen van ziekteverwekkers.

Zo helpen ze ook voorkomen dat virussen zich verspreiden. Omdat er nu zoveel UV-lichtapparaten zijn, is het belangrijk dat je voorzichtig bent bij het kiezen van een product. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kiezen van een product.

Effectief UV-C licht

Commerciële markt voor UV-producten

De commerciële markt voor UV-producten is de afgelopen jaren gegroeid. Er worden allerlei nieuwe producten met desinfecterende eigenschappen ontwikkeld en op de markt gebracht. Tegenwoordig zijn er:

 • Zelfreinigende flessen,
 • Zelfreinigende oordopjes
 • Kleine UV-desinfectieboxen voor mobiele telefoons
 • Ontsmettingsapparatuur voor je woonkamer

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Sommige van deze fabrikanten komen met veelbelovende claims die niet altijd goed zijn onderzocht. Hoewel het gebruik van UV-C-toepassingen voor desinfectiedoeleinden al teruggaat tot de jaren 1930, is de technologie nog relatief nieuw. Daarom is het een doorlopend proces om normen en regels op te stellen die de veiligheid van gebruikers volledig kunnen beschermen.¹ De effectiviteit van een UV-apparaat hangt ook af van verschillende factoren. Deze factoren beïnvloeden het succes van het apparaat.

Verschillende factoren

Verschillende factoren beïnvloeden de doeltreffendheid en de werkwijze van een UV-C-apparaat. Bijvoorbeeld:

 • Formulier
 • Golflengte
 • Type lamp
 • Afstand
 • Veiligheid
 • Onderhoudsvereisten
 • Ontwerpkenmerken zoals reflectoren
Figuur 1: Hoe UV-C werkt.

Daarom kan de effectiviteit per apparaat verschillen.¹ Zie bijvoorbeeld afbeelding 1, die laat zien dat de afstand en intensiteit van UV-C-licht een groot effect hebben op het effect.

Naast deze factoren is het belangrijk dat er veel aandacht wordt besteed aan kenmerken zoals veiligheid, prestaties, onderhoudsvereisten en workflow. Met andere woorden, het is belangrijk om het specifieke bewijs te beoordelen dat een fabrikant levert om de vermeende prestaties van hun hulpmiddelen te ondersteunen. Controleer de resultaten van microbiologische effectiviteitstesten, tests die zijn uitgevoerd in laboratoria en klinische onderzoeken.

Als je meer wilt weten over UV-C licht, lees dan zeker Is handmatige reiniging nog steeds nodig als ik UV-licht gebruik?

 1. Gezondheidszorg. (N.B.). UV-C desinfectietechnologie, waarom een industriestandaard moet worden vastgesteld. http://https//www.healtheuropa.eu/uvc-disinfection-technology-why-an-industry-standard-must-be-set/109678/