Dit artikel is vertaald uit het Nederlands

Desinfectie op hoog niveau met UV-C-licht: UV-technologie begrijpen en hoe het werkt

Desinfectie op hoog niveau is essentieel om de verspreiding van besmettelijke organismen in zorginstellingen met een hoog risico te voorkomen. Dit artikel bespreekt de werking van UV-technologie en hun rol bij desinfectie op hoog niveau.

Desinfectie op hoog niveau met UV-C-licht: UV-technologie begrijpen en hoe het werkt - UV Smart - Blog

Ontsmetting op hoog niveau is essentieel om de verspreiding van besmettelijke organismen in zorginstellingen met een hoog risico te voorkomen. Apparaten met UV-technologie hebben potentiële desinfectiecapaciteiten op hoog niveau, waardoor ze nuttig zijn voor het desinfecteren van medische hulpmiddelen.

Dit artikel bespreekt de werking van UV-technologie en hun rol bij desinfectie op hoog niveau.

Basisprincipes van desinfectie en de noodzaak van HLD

Desinfectie is het proces waarbij alle vormen van infectieuze agentia, behalve sporen, van voorwerpen en oppervlakken worden verwijderd. Desinfectie helpt om de hoeveelheid micro-organismen op een oppervlak of object die nodig is om een infectieproces in gang te zetten, aanzienlijk te verminderen. Desinfectie vindt plaats op verschillende niveaus, waaronder:

 • Desinfectie op hoog niveau: Dit is een type desinfectie dat gezondheidszorginstellingen gebruiken voor semi-kritische materialen of voorwerpen die in contact komen met slijmvliezen of niet-intacte huidoppervlakken. Het kan de vegetatieve vormen van de meeste ziekteverwekkers doden.
 • Desinfectie op gemiddeld niveau: Dit is geschikt voor het desinfecteren van semikritische voorwerpen en besmette niet-kritische voorwerpen zoals bedpannen. Het kan de meeste organismen vernietigen, inclusief mycobacteriën, maar geen sporen.
 • Desinfectie op laag niveau: Het is ideaal voor het desinfecteren van niet-kritieke voorwerpen zoals stethoscopen of thermometers die in contact komen met intacte huid. Het verwijdert de meeste micro-organismen, maar niet effectief mycobacteriën of sporen.

Lees meer over de verschillende soorten desinfectie in ons artikel over de Spaulding classificatie.

Desinfectie op hoog niveau (HLD) is essentieel in de gezondheidszorg omdat het een breed spectrum aan micro-organismen kan doden. HLD is zeer nuttig voor het desinfecteren van medische apparatuur of apparaten die in contact komen met slijmvliezen of een blootgesteld huidoppervlak.

HLD vermindert het risico op ziekenhuisinfecties door de juiste voorreiniging en desinfectie van deze hulpmiddelen.

UV-C-licht en het mechanisme ervan begrijpen

Ultraviolet (UV) licht is een speciaal soort straling dat deel uitmaakt van het elektromagnetische stralingsspectrum. Het heeft een golflengte tussen 400 en 10 nanometer. UV-licht is onderverdeeld in drie gebieden:

 • UV-A
 • UV-B
 • UV-C

Elk van de drie gebieden heeft een verschillende mate van doordringing en effect van materie. UV-C heeft krachtige kiemdodende eigenschappen, waardoor het nuttig is voor desinfectie.

Hoe doodt UV-licht micro-organismen?

UV-licht produceert elektromagnetische energie die infectueuze organismen vernietigt door celdood te induceren en hun vermogen tot replicatie te remmen. UV-licht veroorzaakt een fotochemische reactie in het DNA/RNA van microben die resulteert in de vorming van

van abnormale bindingen die pyrimidine dimeren worden genoemd. Deze bindingen verstoren de normale structuur en functie van DNA/RNA.

De verstoring van het cellulaire DNA/RNA culmineert in de opeenvolging van cellulaire gebeurtenissen die de dood van microben veroorzaken.

De rol van UV-technologie in desinfectie op hoog niveau

Apparaten met UV-technologie hebben kiemdodende eigenschappen bij een lichtgolflengte tussen 200-320 nm. Bij deze golflengte kunnen UV-technologieapparaten verschillende soorten microben doden. Daarom kunnen gezondheidswerkers apparatuur met UV-technologie gebruiken voor desinfectie.

Onderzoekers hebben ook aangetoond dat UV-technologie aanzienlijke desinfectiecapaciteiten op hoog niveau heeft. Onderzoeksresultaten van een studie uit 2022 toonden aan dat UV-technologie een hoge desinfectie- en sporicidale capaciteit heeft in vergelijking met andere door de FDA goedgekeurde desinfectiemiddelen op hoog niveau.

UV Smart producten die worden gebruikt voor HLD

Een typisch voorbeeld van een UV-technologieproduct dat geschikt is voor desinfectie op hoog niveau in de gezondheidszorg is ons product - UV Smart D60. UV Smart D60 is een klinisch gevalideerd UV-technologisch apparaat dat een efficiënte desinfectie in 60 seconden kan bereiken. Het is effectief tegen bacteriën, virussen, protozoa en schimmels. Het is veilig, effectief en zuiniger dan de meeste desinfectiemiddelen op hoog niveau.

Voordelen van UV-technologie voor HLD

Het gebruik van apparaten met UV-technologie zoals onze UV Smart D60 heeft meerdere voordelen.

Hieronder volgen enkele voordelen van UV-technologie voor HLD:

 • Efficiënte tijd
 • Verbruikt minder energie
 • Niet-chemisch
 • Onschadelijk voor medische apparatuur
 • Geen verbruiksartikelen

Conclusie

UV-C-licht heeft aangeboren antimicrobiële eigenschappen bij specifieke golflengtes, waarvan studies hebben aangetoond dat het zowel besmettelijke organismen als sommige sporen doodt. Daarom kunnen gezondheidswerkers met behulp van UV-technologieproducten desinfectie op hoog niveau bereiken zonder chemicaliën of verbruiksgoederen te gebruiken. UV Smart D60 is een voorbeeld van een klinisch gevalideerd UV-technologisch apparaat met efficiënte desinfectiemogelijkheden.

Klik op de onderstaande link voor meer informatie over dit product: Meer informatie over UV Smart D60.

Nicolas Cediey
Digitaal marketeer