Dit artikel is vertaald uit het Nederlands

Hoe kun je de kosten van KNO-endoscopen minimaliseren?

Lees het oorspronkelijke onderzoeksartikel hier

Flexibele kanaalloze KNO-endoscopen zijn essentiële instrumenten in een otolaryngologiepraktijk vanwege de patiënten die een KNO-onderzoek nodig hebben in de kliniek. Daarom besteden de meeste KNO-klinieken tijd en kosten aan het opwerken van KNOendoscopen met chemische desinfectiemiddelen.

In KNO-klinieken met een groot aantal patiënten kunnen de kosten van desinfectie een financiële last zijn voor KNO-artsen. Dit artikel bespreekt een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Otolaryngology, head, and Neck surgery over de kostenanalyse van desinfectiemethoden voor KNO-endoscopen.

Hoe kun je de kosten van KNO-endoscopen minimaliseren?

Studiemethodes

De onderzoekers voerden een kostenminimalisatieanalyse uit op vier ENT-endoscoopopwerkings- en high-level decontaminatiemethoden:

-Orthofthaldehyde-oplossing
-Versnelde waterstofperoxide-oplossing
-Chloordioxidedoekje
-UV Smart D60

De onderzoekers adviseerden het desinfectieprotocol voor elke methode volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Desinfectie met behulp van UV-technologie: de ENT-endoscoop werd gedurende 20 seconden handmatig voorgereinigd met een vochtige doek (met water) en vervolgens gedurende 60 seconden blootgesteld aan UV-C-licht.

De onderzoeker gebruikte een tijdgestuurde, op activiteiten gebaseerde microkostprijsberekening die rekening hield met desinfectiekosten, personeelsvereisten en kapitaalafschrijving. De primaire uitkomstmaat waren de jaarlijkse opwerkingskosten voor elke methode.

De wetenschappers verzamelden de kostengegevens van fabrikanten, terwijl de tijdkosten werden afgeleid uit de desinfectieprotocollen van fabrikanten en de gids voor onverzekerde diensten van de Ontario Medical Association (OMA).

De onderzoekers stuurden enquêtevragen op basis van kosteninformatie en andere relevante gegevens, waaronder het gebruik van KNO-endoscopen in de huisartsenpraktijk. De enquête bevatte 14 vragen met betrekking tot de grootte van de kliniek, het volume van de KNO-endoscoop, de desinfectiemethode van de scoop en het onderhoud.

Ze stuurden de enquêtes per e-mail naar 42 otolaryngologen die geregistreerd staan bij de Canadian Society of Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

De onderzoekers gebruikten de antwoorden om gemiddelde desinfectievolumes per arts te berekenen voor het financiële model. Ze analyseerden ook de zelfgerapporteerde naleving van de desinfectieaanbevelingen van de fabrikant door de respondenten.

Resultaten van het onderzoek

De EOne-desinfectiecyclus verwijst naar de desinfectie van een scoop na gebruik bij een patiënt. De onderzoekers namen de arbeidskosten mee die de arts of medische staf moest maken om actief deel te nemen aan de desinfectieprocedures, zoals afvegen, overbrengen en spoelen van de scopen.

Hieronder volgt de uitsplitsing van de desinfectiekosten per cyclus:‍

Orthophthaldhydeoplossing
Behandeling door arts: $38,59
Verwerking klinisch personeel: $5,51

Versnelde waterstofperoxideoplossing
Behandeling door arts: $26,47
Verwerking klinisch personeel: $4,42

Chloordioxidedoekje
Verwerking arts: $30,53
Verwerking klinisch personeel: $11,23

UV Smart D60
Verwerking arts: $22,74
Verwerking klinisch personeel: $21

Ontsmetting met UV Smart D60 had de laagste arbeidskosten en de kortste scope downtime omdat er geen enzymbad of onderdompeling in een waterontsmettingsmiddel nodig is.

De jaarlijkse kosten per opwerking voor elke methode zijn als volgt:

  • UV Smart D60: $58.942,08
  • Oplossing van orthoftaldehyde: $68.610,24
  • Versnelde waterstofperoxideoplossing: $79.133,76
  • Chloordioxidedoek: $100.025

Conclusie

Uit het onderzoek bleek dat desinfectie van KNO-endoscopen met UV-technologie de meest kosteneffectieve desinfectiemethode was in een grootschalige KNO-praktijk (met 2592 reprocessingen per jaar of meer).

Desinfectie via de UV Smart D60 is een productieve en efficiënte methode voor het desinfecteren van medische apparatuur. De UV-gebaseerde technologie minimaliseert ook de kosten voor het desinfecteren van KNO-endoscopen in KNO-klinieken met hoge volumes (vanaf 2592 reprocessingen per jaar).

Benieuwd hoeveel u kunt besparen met de D60 in uw zorginstelling? Neem gerust contact met ons op door een demonstratie aan te vragen of praat met een van onze experts door hier.

Nicolas Cediey
Digitaal marketeer