Dit artikel is vertaald uit het Nederlands

Hoe UV-technologie ziekenhuisinfecties en kruisbesmetting kan voorkomen

In het ziekenhuis opgelopen nosocomiale infecties vormen een enorm probleem en een enorme last voor de gezondheidszorg. Dit artikel bespreekt de rol van UV-technologie bij het voorkomen van nosocomiale infecties en kruisbesmetting.

Dit artikel bespreekt de rol van UV-technologie bij het voorkomen van nosocomiale infecties en kruisbesmetting.

In de Verenigde Staten loopt 1 op de 25 patiënten het risico op een ziekenhuisinfectie en ongeveer 72.000 patiënten met deze infectie overlijden tijdens hun ziekenhuisopname. In het ziekenhuis opgelopen infecties vormen een enorm probleem en een enorme last voor de gezondheidszorg.

Er is steeds meer bewijs dat UV-technologie de last van nosocomiale infecties kan verminderen.

Dit artikel bespreekt de rol van UV-technologie bij het voorkomen van nosocomiale infecties en kruisbesmetting.

Inzicht in nosocomiale infecties en kruisbesmetting

In het ziekenhuis opgelopen infecties zijn infecties die patiënten oplopen tijdens behandeling in een gezondheidszorgomgeving. Deze infecties kunnen optreden wanneer patiënten zorg ontvangen in een klinische omgeving, zoals een ziekenhuis, ambulante kliniek of verpleeghuis.

Patiënten krijgen nosocomiale infecties meestal na 48 uur ziekenhuisopname. Voorbeelden van veelvoorkomende nosocomiale infecties zijn:

 • urineweginfecties
 • infecties van de operatieplaats
 • bloedbaaninfecties
 • longontsteking.

Zowel volksgezondheidsautoriteiten als gezondheidswerkers maken zich zorgen over nosocomiale infecties vanwege het risico op levensbedreigende complicaties.

HAI's kunnen zich snel verspreiden en vormen een aanzienlijk risico voor het leven van patiënten en personeel in de gezondheidszorg. Medische experts pleiten ook voor de preventie van nosocomiale infecties vanwege de mogelijkheid van antibioticaresistentie en de enorme behandelingskosten van nosocomiale infecties. In een onderzoek uit 2020 werd bijvoorbeeld geschat dat de kosten in verband met nosocomiale infecties typisch oplopen tot 25.000 dollar per infectie.

Kruisbesmetting is een van de manieren waarop patiënten een ziekenhuisinfectie oplopen.

Er is sprake van kruisbesmetting wanneer besmettelijke organismen van het ene individu of object op het andere worden overgedragen via direct contact met besmette objecten of een besmet persoon. Vandaar de noodzaak van goede maatregelen voor infectiebeheersing in een gezondheidszorginstelling.

Basisprincipes van UV-technologie in desinfectie

UV-C-licht vernietigt besmettelijke micro-organismen met behulp van elektromagnetische straling op specifieke golflengten. UV-C-licht heeft antimicrobiële eigenschappen bij een golflengte tussen 200-280 nm.

UV-C-licht beschadigt de nucleïnezuren en het DNA van microben die eraan worden blootgesteld. Bijgevolg remt UV-C-licht de celdeling en voorkomt het de overdracht of verspreiding van ziekteverwekkers in omgevingen met een hoog risico, zoals in de gezondheidszorg.

UV-C-licht kan ook de eiwitmoleculen in de celwand van een microbe veranderen, waardoor het organisme verzwakt. Hierdoor is het gemakkelijker om deze verzwakte microben te verwijderen van oppervlakken en medische apparatuur.

UV-C-licht heeft een antimicrobiële werking tegen verschillende ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en protozoa.

De rol van UV-technologie in het voorkomen van nosocomiale infecties en kruisbesmetting

Ziekenhuizen kunnen UV-C-licht gebruiken om medische apparatuur, oppervlakken en specifieke plaatsen te desinfecteren. Verschillende klinische studies hebben bijvoorbeeld de antimicrobiële eigenschappen van onze UV-technologie apparaten-UV smart D25 en UV Smart D60 aangetoond. Onze producten zijn effectief voor het desinfecteren van verschillende semikritische voorwerpen zoals endoscopen en andere medische apparatuur.

Studies of bewijzen die de effectiviteit van UV-technologie aantonen bij het verminderen van nosocomiale infecties en kruisbesmetting.

Sommige onderzoeken hebben de rol van UV-C licht in het verminderen van ziekenhuisinfecties aangetoond. In een studie gepubliceerd in het American Journal of infection control, had een ziekenhuis een vermindering van 34,2% in de incidentie van ziekenhuisinfecties na het implementeren van UV-C desinfectie in de faciliteit.

Ook de afdeling Otolaryngologie van NYU Langone, hoofd- en halschirurgie, merkte dat het gebruik van ons UV-C product UV Smart D60 effectief was bij het ontsmetten van de flexibele laryngoscopen die de chirurgen in de kliniek gebruikten. De afdeling merkte op dat het ontsmetten met UV-C sneller, gemakkelijker en efficiënter was dan hun traditionele ontsmettingsmethode.

Onderzoeksresultaten van klinische laboratoria hebben ook de doeltreffendheid en effectiviteit van UV Smart D60 in het elimineren van verschillende vormen van microben uit medische apparatuur gevalideerd.

Voordelen van UV-technologie in de gezondheidszorg

UV-technologie heeft meerdere voordelen naast de kiemdodende eigenschappen tegen een breed spectrum van organismen.

Enkele van deze voordelen zijn:

 • niet-chemisch
 • geen verbruiksartikelen
 • geen water
 • zeer duurzaam
 • onschadelijk voor materialen
 • efficiënt
 • hulpbronnen zoals energie bespaart

Conclusie

UV-technologie is essentieel voor infectiebeheersing in een gezondheidszorginstelling vanwege de kiemdodende eigenschappen. Apparaten met UV-technologie kunnen medische apparatuur en oppervlakken desinfecteren zonder water of chemicaliën en met een minimaal energieverbruik.

Producten met UV-technologie helpen het risico op ziekenhuisinfecties te verminderen dankzij hun krachtige antimicrobiële werking.

Infectiebeheersing in de gezondheidszorg vereist een veelzijdige aanpak. Om het aantal ziekenhuisinfecties aanzienlijk te verminderen, moeten infectiecontrolesystemen en de input van infectiecontroledeskundigen worden gecombineerd.

Nicolas Cediey
Digitaal marketeer