Dit artikel is vertaald uit het Nederlands

Is handmatige reiniging nodig als ik UV-C-licht gebruik?

UV-C-licht werkt op basis van"gezichtslijn". het licht moet een oppervlak bereiken om bacteriën en andere micro-organismen te doden. Daarom hangt de effectiviteit van UV-C-licht af van directe toegang tot de ziekteverwekkers. De ziekteverwekkers moeten volledig worden blootgesteld, niet bedekt door schaduwen van stof of andere verontreiniging.¹ Daarom is handmatige reiniging noodzakelijk. We bespreken dit verder in dit artikel.

Hoe werkt UV-C licht

Waar moet je op letten bij zichtbaar vuil?

Omdat UV-C licht korte golflengtes uitzendt, kan het niet door vuil, zware vervuiling en vloeistoffen dringen. Zulke dingen blijven dus aanwezig op het te desinfecteren oppervlak. UV-licht werkt niet op dezelfde manier als chemische ontsmettingsmiddelen, die deze stoffen wel verwijderen. Dit betekent dat als er zichtbaar vuil op het te desinfecteren oppervlak zit, dit verwijderd moet worden - bijvoorbeeld met een doek en water. Onderzoek heeft aangetoond dat desinfectie met UV-C-licht zeer effectief is als vuil en stof met water worden verwijderd voordat het oppervlak aan UV-C-licht wordt blootgesteld.

Tip: Controleer op zichtbaar vuil en spoel het af met water en een doek!

Hoe passen schaduwen hierin?

Het feit dat UV-C-licht op zicht werkt, betekent ook dat het niet werkt wanneer er schaduwen aanwezig zijn (afbeelding 1). Als u UV-C-licht gebruikt om oppervlakken te desinfecteren, moet u er dus voor zorgen dat het licht het hele oppervlak bereikt en dat geen enkel deel van het oppervlak door schaduwen wordt bedekt. Daarom zijn UV-C-desinfectieboxen vaak zeer reflecterend, zodat het licht alle delen van de box bereikt. Het is van cruciaal belang dat er geen voorwerpen boven elkaar in de box worden geplaatst, omdat dergelijke voorwerpen schaduwen werpen!

Tip: Zorg ervoor dat er geen schaduwen ontstaan wanneer u een UV-C-desinfectiebox gebruikt. Stapel geen dingen op elkaar. Zorg ervoor dat het licht alle delen van de box bereikt!

Bij het desinfecteren van een ruimte met UV-C-licht is het zeer waarschijnlijk dat er schaduwen vallen. Daarom is handmatige reiniging nuttig op plaatsen waar schaduwen aanwezig zijn en die dus niet bereikt kunnen worden met UV-C-licht. Er is veel onderzoek dat aantoont dat handmatige reiniging en handmatige desinfectiemethoden hun beperkingen hebben, waarbij studies aantonen dat slechts 30-50% van de beoogde oppervlakken goed worden gereinigd door fouten in producten en protocollen. Dit vergroot de behoefte aan UV-desinfectie om een extra laag van verbeterde bescherming te bieden als aanvulling op handmatige (chemische) reiniging en desinfectie.

Als je meer wilt weten over UV-C desinfectie, lees dan zeker dit artikel over de effectiviteit van UV-C-producten.

  1. Trowan. C. (2021). UVC-desinfectietechnologie: Waarom er een industriestandaard moet komen. https://www.healtheuropa.eu/uvc-disinfection-technology-why-an-industry-standard-must-be-set/109678/
Afbeelding 1: Schaduw

Noor Everts
Customer Success Manager