Desinfectieproblemen in de cardiologie aanpakken met een schadevrije en chemicaliënvrije oplossing

De blog bespreekt de uitdagingen bij het desinfecteren van TEE-sondes in de cardiologie en introduceert UV-C-technologie als een snelle, chemische en schadevrije oplossing voor efficiënte en veilige desinfectie.

Desinfectieproblemen in de cardiologie aanpakken met een schadevrije en chemicaliënvrije oplossing

Hoe TEE-sondes worden gebruikt in de cardiologie

Naast het diagnosticeren van problemen in het spijsverteringskanaal, transoesofageale echocardiogrammen (TEE genoemd) gebruikt door cardiologen om de structuur en functie van hartkamers en hartkleppen te bekijken met behulp van geluidsgolven.

De beelden worden geproduceerd door ultrasone transducers die door de mond en diep in de slokdarm kunnen worden geleid om artsen een inwendig beeld van het hart te geven. Deze TEE-sondes geven veel meer details dan beelden die van buiten de borstkas worden gemaakt, die door de ribbenkast heen moeten.

TEE-sondes worden gebruikt in dokterspraktijken, cardiologische laboratoria, ziekenhuizen en spoedeisende hulp om problemen met hartkleppen, bloedstolsels, hartaanvallen, aangeboren afwijkingen en nog veel meer te helpen diagnosticeren.

De verspreiding van infecties door TEE-sondes voorkomen

Omdat cardiale TEE-sondes worden blootgesteld aan slijmvliezen, moeten ze na elk gebruik grondig worden gedesinfecteerd. Eerst moet de sonde worden voorgereinigd met water en een microvezeldoekje om vuil of organisch materiaal te verwijderen. Vervolgens moet hij gedesinfecteerd worden om alle microben, inclusief bacteriën en virussen, te vernietigen. Deze "opwerking" in twee stappen is nodig om te voorkomen dat infectieziekten van patiënt op patiënt worden overgedragen.

Uitdagingen bij het desinfecteren van TEE-sondes

Tot voor kort werd desinfectie van TEE-sondes handmatig uitgevoerd met chemicaliën en doekjes of in een geautomatiseerde machine. De gevoelige onderdelen van de TEE-sonde zijn niet bestand tegen hoge hitte en druk, dus desinfectie met stoom is geen optie. 

Complexiteit van apparaten

Deze tasters hebben complexe miniatuuronderdelen, waaronder een kleine akoestische lens en elektronische connectoren. Dit maakt grondige reiniging moeilijk en verhoogt het risico op besmetting. Zelfs het handvat van de sonde, de kabel en de stekkeraansluiting moeten na elk gebruik gereinigd en gedesinfecteerd worden om kruisbesmetting te voorkomen.

Nadelen van traditionele methoden

Omdat de vervangingskosten van TEE-sondes zo hoog zijn, hebben zorginstellingen moeite om er genoeg beschikbaar te houden voor gebruik. Een deel van het probleem is dat traditionele desinfectie gepaard gaat met agressieve chemicaliën die de delicate apparatuur kunnen beschadigen of het materiaal van de sondes na verloop van tijd kunnen aantasten, waardoor ze tijdens het gebruik eerder stuk gaan. Sommige chemicaliën kunnen ook de gezondheid en veiligheid van personeel en patiënten aantasten, en sommige zijn om die reden in bepaalde ruimtes verboden. Bovendien bereiken handmatige methoden niet altijd alle oppervlakken. 

Traditionele desinfectiemethoden kunnen tot 20 minuten en langer duren. Dit maakt de toegankelijkheid van de TEE-sonde een probleem in veeleisende cardiologische omgevingen, waaronder spoedeisende hulp. In deze situaties kan de druk op het personeel om apparatuur snel te desinfecteren voor het volgende gebruik leiden tot kortere ontsmettingspraktijken, waardoor de patiëntveiligheid in gevaar komt.

Een oplossing introduceren: UV-C desinfectiesystemen

UV-C desinfectiesystemen, zoals de UV Smart D60, gebruiken UV-licht in het golflengtebereik van 240-280 nm om een volledige desinfectie van complexe TEE-sondes te garanderen. Met behulp van gepatenteerde UV-C technologieën, zoals de Impelux-technologiezijn gecertificeerde UV-C desinfectieapparaten effectief tegen een breed spectrum van ziekteveroorzakende microben, waaronder sporen. 

Veiliger voor patiënten, personeel en apparatuur

Door het gebruik van agressieve chemicaliën te verminderen, worden gezondheidsrisico's en schade aan kwetsbare apparatuur, die gepaard gaan met giftige ontsmettingsmiddelen, geminimaliseerd.

Aanpasbaar aan hoge volumes

De effectiviteit van UV-C desinfectie maakt snelle reprocessing mogelijk. De D60 kan bijvoorbeeld TEE-sondes op hoog niveau desinfecteren in slechts 60 seconden. Dit zorgt ervoor dat de apparatuur zonder vertraging klaar is voor de snelle eisen van cardiologische afdelingen.

Meer over het desinfecteren van TEE sondes

Neem voor meer informatie over de voordelen van het desinfecteren van TEE-sondes met UV-C-technologie contact op met onze medewerkers voor een demonstratie. 

Lees hier meer over hoe UV-technologie uw cardiologische afdeling kan ondersteunen

Referenties

  1.  https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4992-echocardiogram-transesophageal-tee
  2. https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/diagnosing-a-heart-attack/transesophageal-echocardiography-tee
  3. https://www.nhlbi.nih.gov/health/heart-tests
  4. https://www.bsecho.org/common/Uploaded%20files/Education/Protocols%20and%20guidelines/TOE%20decontamination.pdf
  5. https://www.bsecho.org/common/Uploaded%20files/Education/Protocols%20and%20guidelines/TOE%20decontamination.pdf
  6.  https://www.uv-smart.com/topics/clinical-evidence

Tommaso Allegri
Marketing Coördinator