Aangezien ten minste 1 op de 25 patiënten in de Verenigde Staten het risico loopt op ziekenhuisinfecties, is het van cruciaal belang dat medische apparatuur op hoog niveau wordt gedesinfecteerd in gezondheidszorgomgevingen.{¹}
Naarmate het aantal patiënten toeneemt, stijgt ook de vraag naar medische apparatuur. Het is dan noodzakelijk om medische apparatuur veilig, efficiënt en snel op te werken, vooral in zorginstellingen met een hoog risico.
Handmatige desinfectieprocedures zijn vaak inefficiënt en inconsistent als het gaat om het bereiken van het hoge desinfectieniveau dat nodig is om het aantal ziekenhuisinfecties te verminderen.
Gelukkig is gebleken dat geautomatiseerde desinfectieprocessen zoals UV-C-desinfectie een effectieve oplossing kunnen zijn voor zorgverleners.
In dit artikel ontdek je de beperkingen van handmatige desinfectie en de mogelijkheden van geautomatiseerde systemen.
De beperkingen van handmatige desinfectie
Handmatige desinfectie is een conventioneel desinfectieproces dat handmatige inspanningen vereist. Hier volgen enkele beperkingen.
Gebrek aan automatisering
Handmatige desinfectieprocessen, zoals reinigen met herbruikbare doekjes, borstelen en het aanbrengen van desinfectiemiddelen, zijn sterk afhankelijk van menselijke arbeid en zijn niet geautomatiseerd. Herbruikbare doekjes hebben veel gebreken, zoals inconsistente desinfectie en onjuist gebruik door medisch personeel. Handmatige desinfectieprocessen zijn tijdrovend, arbeidsintensief en niet duurzaam voor het milieu omdat ze vaak plaatsvinden met herbruikbare producten.
In zorgomgevingen met veel patiënten is het noodzakelijk om medische apparatuur op een hoog niveau te desinfecteren om de overdracht van ziekteverwekkende organismen te verminderen en om dit snel te doen.
Door de ineffectieve en inefficiënte processen van handmatige desinfectiemethoden is het echter moeilijk om medische apparatuur op hoog niveau te desinfecteren.
Inconsistentie
Over het algemeen voeren de meeste artsen en zorgverleners handmatige desinfectie op verschillende manieren uit. Een arts die bijvoorbeeld KNO-endoscopen desinfecteert, kan de gebruikte desinfectiemiddelen of de contact-/reinigingstijden tijdens het desinfecteren variëren. Dezelfde arts kan dezelfde desinfectieprocedure ook anders uitvoeren, afhankelijk van de dag of het uur.
Deze variaties in desinfectieprotocollen en de mogelijke menselijke fouten die gepaard gaan met handmatige desinfectie leiden tot inconsistenties in het effectief verwijderen van microben van medische apparatuur en oppervlakken.
Gebrek aan traceerbaarheid
Het is doorgaans moeilijk om handmatige desinfectieprocessen consequent bij te houden en te documenteren omdat er over het algemeen geen systemen zijn die het bijhouden van dergelijke gegevens mogelijk maken. Bovendien is het mogelijk dat een zorgverlener of arts zich niet elke keer volledig houdt aan gestandaardiseerde protocollen.
Deze onregelmatigheden kunnen van invloed zijn op de detectie van desinfectieprocedures die niet voldoen aan de normen voor infectiebeheersing en naleving van de regelgeving.
Daarom is het essentieel om geautomatiseerde desinfectiemethoden te gebruiken die controleerbare documentatie en monitoring van desinfectieprocedures bieden.
Desinfectie met UV-licht: Een oplossing
Een geautomatiseerd desinfectieproces maakt een einde aan deze problemen met documentatie, tracering en consistentie. Met betrouwbare en consistente opvolging van desinfectieprocedures zijn optimale patiëntveiligheid en infectiebeheersing in een gezondheidszorginstelling haalbaar.
Dit zijn de voordelen van geautomatiseerde desinfectieprocessen zoals UV-C-desinfectie.
Geautomatiseerde desinfectie
UV-C desinfectie maakt geautomatiseerde of handenvrije desinfectie mogelijk, vermindert de afhankelijkheid van handmatige arbeid en heeft snellere reprocessingstijden.
UV-technologie zorgt voor consistente desinfectie en minimaliseert menselijke fouten die inconsistenties veroorzaken in desinfectieprocedures. Een voorbeeld van deze technologie is de UV Smart D60, die ENT-sondes en TEE-scopen op hoog niveau desinfecteert in slechts 60 seconden.
Consistent en betrouwbaar
UV-C desinfectieprocedures bevorderen automatisering met minder nadruk op handmatige desinfectie. Dit zorgt voor consistentie in het elimineren van microben bij blootstelling en verwijdert interferentie van menselijke fouten. Zo hebben verschillende onderzoeken, waaronder de bevindingen van een onderzoek uit 2021 gepubliceerd in het Infection Control & Hospital Epidemiology Journal, aangetoond dat UV-C-licht in staat is om microben consistent te elimineren en medische apparatuur en oppervlakken in een ruimte te ontsmetten.{³}
De consistentie van de desinfectie met UV-C-licht vergroot de betrouwbaarheid bij het doden van alle soorten microben.
Traceerbaarheid en naleving
De meeste UV-desinfectiesystemen hebben geïntegreerde digitale traceer- en documentatiehulpmiddelen die de traceerbaarheid en naleving van desinfectieprocessen volgens wettelijke normen garanderen.
Deze systemen registreren automatisch vitale details zoals UV-C dosering, blootstellingstijd, het gedesinfecteerde apparaat, de arts die het proces heeft uitgevoerd en het succes of falen van de desinfectie. De verzamelde gegevens zijn toegankelijk voor het controleren van de naleving van standaard infectiecontroleprotocollen en kunnen worden gebruikt tijdens audits.
Conclusie
Handmatige desinfectieprocedures hebben meerdere gebreken, zoals te veel vertrouwen in fysieke inspanningen, gebrek aan automatisering, consistentie en traceerbaarheidsproblemen. Deze hiaten in handmatige desinfectie hebben invloed op de naleving van de infectiecontrolenormen en uiteindelijk op de veiligheid van de patiënt.
UV-desinfectiesystemen daarentegen hebben een consistent desinfectieproces en gedigitaliseerde tracking- en documentatiehulpmiddelen die de automatisering en betrouwbaarheid van desinfectieprocedures mogelijk maken.
Daarom is het voor zorginstellingen van cruciaal belang om UV-lichttechnologie te gebruiken om de normen voor infectiebeheersing en de veiligheid van patiënten te verbeteren.
Klik hier om meer te weten te komen over hoe u de automatisering, consistentie en traceerbaarheid van desinfectie van medische apparatuur kunt bereiken met de producten van UV Smart.
Referenties
- https://www.cnn.com/2014/03/26/health/hospital-infections/index.html
- Centrum voor Ziektebeheersing. Sterilisatie en desinfectie.https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/index.html
- Manuela, L. et al .2021.Ultraviolet C-lampen voor desinfectie van oppervlakken die mogelijk besmet zijn met SARS-CoV-2 in kritieke ziekenhuisomgevingen: voorbeelden van het gebruik ervan en enkele praktische adviezen. https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-021-06310-5#