De Groene Standaard: Naleving en duurzaamheid in de gezondheidszorg

Gezien de nieuwigheid van UV-C-technologie voor desinfectie in de gezondheidszorg, blijven de standaardisatie en regulering ervan achter. De Groene Standaard komt naar voren als een oplossing en biedt een allesomvattende aanpak voor de introductie van gereguleerde UV-C desinfectietechnologie in ziekenhuizen. Met de toename van ziekten en de beperkte middelen in de gezondheidszorg, zorgt de Groene Standaard voor een veiligere, duurzame en kosteneffectieve desinfectie op hoog niveau, terwijl de naleving van de normen in de gezondheidszorg gewaarborgd blijft.

De Groene Standaard: Naleving en duurzaamheid in de gezondheidszorg

Naarmate er nieuwe en meer besmettelijke ziekten opduiken en de personele en budgettaire middelen van ziekenhuizen beperkter worden, neemt de publieke en politieke druk toe om de impact op het milieu te verminderen. Door deze tegenstrijdige factoren ontstaat er een kloof tussen duurzaamheid en naleving van de regelgeving.

Desinfectie en reprocessing van medische apparatuur tussen patiënten is slechts een van de vele verantwoordelijkheden waaraan ziekenhuizen moeten voldoen. UV-C-licht heeft al bewezen effectief te zijn voor desinfectie in vele industrieën, zoals waterbehandeling, landbouw, HVAC-systemen, enz. Deze geavanceerde technologie vereist veel minder energie en een minimum aan water en chemicaliën dan traditionele desinfectiemethoden.

UV-C-technologie is echter nog niet gereguleerd of gestandaardiseerd voor desinfectie op hoog niveau van semi-kritische medische hulpmiddelen zoals flexibele ENT-kanaalloze endoscopen, starre ENT-endoscopen, TEE-sondes en ultrasone sondes.

Uitdagingen voor UV-C desinfectie in de gezondheidszorg

Omdat de technologie nieuw is, kunnen ziekenhuizen onzeker zijn over hoe ze deze in hun huidige workflow kunnen integreren zonder de huidige desinfectiepraktijken te verstoren. Het personeel kan strategieën nodig hebben om besluitvormers in de gezondheidszorg te overtuigen UV-C-oplossingen te gaan gebruiken door ervoor te zorgen dat de patiëntenzorg niet in gevaar komt en dat de geselecteerde apparaten kosteneffectief zijn en voldoen aan alle huidige voorschriften en normen in de gezondheidszorg. 

En tot slot moet het personeel worden getraind in het gebruik van deze nieuwe technologie om ervoor te zorgen dat de apparatuur volledig wordt gedesinfecteerd.

Al deze zorgen en nog veel meer komen aan bod in een uitgebreid nieuw protocol, de Groene Standaard.

Inleiding tot de Groene Standaard

De Green Standard is een allesomvattende aanpak voor het integreren van UV-C desinfectieapparatuur in de huidige workflow van een ziekenhuis. Het biedt een manier om zowel compliant als duurzaam te zijn in de gezondheidszorg met eenvoudig te volgen stappen voor een veilige en duurzame integratie van UV-C.

Toepassingsgebied van de Groene Standaard

De Groene Standaard is ontworpen voor desinfectie op hoog niveau van semi-kritische hulpmiddelen, zoals TEE-sondes en kanaalloze KNO-endoscopen, en richt zich ook op de desinfectie van niet-kritische hulpmiddelen, zoals stethoscopen en abdominale ultrasone sondes.

De norm is van toepassing op UV-C-desinfectieapparaten die zijn geclassificeerd als medische hulpmiddelen klasse IIa onder de MDR en die voldoen aan internationale veiligheids- en kwaliteitsnormen zoals EN-15883-4 en EN-14885:2018. 

De vijf cruciale uitdagingen die de Groene Standaard aangaat, zijn:

Patiëntveiligheid. De belangrijkste functie van ziekenhuizen en zorginstellingen.

Afvalvermindering. Het minimaliseren van CO2-uitstoot, waterafval en wegwerpartikelen vermindert de impact op het milieu en de kosten.

Efficiënte workflow. Medewerkers helpen om meer te bereiken in minder tijd, zodat ze meer patiënten van dienst kunnen zijn.

Naleving van regelgeving. Voldoen aan bestaande veiligheids- en kwaliteitsnormen.

Voorvechter van duurzaamheid. Het goede voorbeeld geven in duurzame gezondheidszorg.

Wat de Groene Standaard inhoudt

Richtlijnen

De Green Standard bevat stapsgewijze richtlijnen en best practices die ziekenhuizen moeten volgen om een efficiënte desinfectie met UV-C-licht te garanderen. 

Verificatie- en validatiedocument

Dit gedetailleerde document legt uit hoe UV-C desinfectietechnologie werkt en beschrijft de functionaliteit, veiligheid en werkzaamheid van de technologie in gezondheidszorgomgevingen. Het bevat ook validatiegegevens van laboratorium- en ziekenhuistests, compatibiliteitstests en feedback van gebruikers. Dit document is een naslagwerk voor elke medische professional die de implementatie van een UV-C apparaat overweegt.

Accessoires

De Green Standard bevat essentiële UV-C desinfectieaccessoires voor voorreiniging, transport, opslag, reiniging en track-and-trace.

Onderwijsmateriaal

Het trainings- en voorlichtingsmateriaal in de Groene Standaard bestaat uit gedrukte en digitale documenten, zoals infografieken, dia's voor personeelsopleidingen, video's, posters en productbrochures met instructies voor het juiste gebruik van UV-C-desinfectieapparatuur. 

Bewezen resultaten en toepassing 

Ziekenhuizen op vier continenten hebben de Green Standard al geïmplementeerd. Goedgekeurde klinische gegevens van deze instellingen laten verbluffende resultaten zien, waaronder verbeterde patiëntveiligheid en een gestroomlijnde workflow, die per UV-C apparaat 2,5 personeelslid per jaar kan vrijmaken. 

Bovendien kan het gebruik van UV-C-apparaten voor desinfectie het water- en chemicaliënverbruik en de CO2-uitstoot jaarlijks met ongeveer 8.700 kg verminderen. En door te besparen op chemicaliën en wegwerpartikelen, kosten UV-C-apparaten tot 41% minder. 

5 stappen voor het implementeren van de Groene Standaard

Ten eerste, erken de behoefte door vast te stellen waar UV-C technologie de desinfectie/reprocessing van de medische hulpmiddelen in uw zorginstelling kan verbeteren. Ten tweede informeert en onderwijst u het ziekenhuispersoneel en de administratie met behulp van de informatie in de Groene Standaard. Dit moet u helpen goedkeuring te krijgen door de op bewijs gebaseerde voordelen van UV-C-technologie te presenteren aan alle belanghebbenden en besluitvormers. 

Start vervolgens een proefprogramma of bezoek een referentielocatie. Kies een demonstratietoestel om te zien hoe het de workflow verbetert of bezoek een ander ziekenhuis om te leren hoe het toestel is geïmplementeerd. Ten slotte traint en beoordeelt u uw personeel in het veilig en effectief gebruik van het UV-C-apparaat met behulp van het trainingsmateriaal dat bij het apparaat wordt geleverd en in de Groene Standaard. Verzamel feedback van het pilot- of demoprogramma en pas het proces aan zodat het bij uw huidige workflow past. 

Voor meer informatie 

De Groene Standaard bevordert uitmuntendheid in zorg en duurzaamheid en stelt een nieuwe norm voor duurzame desinfectie in de gezondheidszorg met behulp van UV-C lichttechnologie. Door de vijf stappen voor het implementeren van de standaard te volgen, kan uw instelling veiligheid en naleving bereiken in combinatie met uw inzet voor duurzaamheid op het gebied van reprocessing en desinfectie. 

Ga voor meer informatie over de Green Standard naar: thegreenstandard.nl

Tommaso Allegri
Marketing Coördinator