Dit artikel is vertaald uit het Nederlands

Waar wordt UV-C-licht voor gebruikt?

UV-C-licht staat bekend om zijn desinfecterende werking op lucht, water en niet-poreuze oppervlakken. Het wordt al tientallen jaren gebruikt voor desinfectie van water- en luchtbehandelingssystemen. Tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt voor oppervlaktedesinfectie. Dit artikel beschrijft het gebruik van UV-C-licht voor waterdesinfectie, luchtdesinfectie en oppervlaktedesinfectie.

Waarom UV-C licht

Desinfectie van water

UV-C-licht wordt al sinds begin 1900 gebruikt om water in steden te desinfecteren om de verspreiding van ziekteverwekkende micro-organismen (zoals tuberculose, mazelen en nu het coronavirus) tegen te gaan. Het wordt gebruikt in waterleidingen waar water lange afstanden moet afleggen, zoals in fabrieken, of voor drinkwater. In water dat behandeld is met UV-C licht worden micro-organismen zoals legionella onschadelijk gemaakt zonder het gebruik van chemicaliën. Tegenwoordig gebruiken bijna alle waterbedrijven ultraviolet licht om drinkwater te zuiveren. Ultraviolet licht breekt organische afvalproducten af en maakt organische microverontreinigingen onschadelijk. Er blijven geen schadelijke residuen achter in het water, dus je kunt het drinken zonder je zorgen te maken over je gezondheid!

Desinfectie van lucht

UV-C licht wordt vaak gebruikt bij de ventilatie van ruimtes, om luchtverontreinigende stoffen uit binnenruimtes te verwijderen. Dit gebeurt op plaatsen zoals scholen, luchthavens en bioscopen, maar ook in fabrieken en laboratoria. UV-luchtreinigers hebben vaak zowel een ventilator als UV-C-licht. De lucht wordt door het apparaat geperst en geventileerd door de kamer met lampen die licht uitstralen.

Desinfectie van oppervlakken

UV-C-licht is ook effectief gebleken bij het desinfecteren van niet-poreuze oppervlakken. Onderzoek heeft aangetoond dat, als de juiste techniek wordt gebruikt, UV-C licht niet schadelijk is voor niet-poreuze oppervlakken, maar ze wel goed desinfecteert. Door de UV-C techniek te verfijnen, is het mogelijk om medische belangen zeer snel te desinfecteren. UV-C licht werkt door 'line of sight', wat betekent dat het licht een oppervlak moet bereiken om de bacteriën en andere micro-organismen erop te doden. Omdat het licht op zichzelf effectief is, zijn er geen andere chemicaliën nodig in het desinfectieproces. Er worden geen andere stoffen toegevoegd, waardoor dit proces eenvoudig, goedkoop en zeer gebruiksvriendelijk is, mits het op de juiste manier wordt gebruikt. Je kunt hier meer over lezen in Zijn alle UV-producten even effectief?.

Figuur 1: Het effect van UV-C-licht.
Nicolas Cediey
Digitaal marketeer