Meer doen met minder: Hoe UV-C desinfectie het voorraadbeheer in ziekenhuizen optimaliseert

UV-C desinfectie optimaliseert het voorraadbeheer in ziekenhuizen door de reprocessingstijd te verkorten, de voorraadbehoefte te minimaliseren, de bijbehorende kosten te verlagen en tegelijkertijd de efficiëntie en infectiebeheersing te verbeteren.

Meer doen met minder: Hoe UV-C desinfectie kan helpen om het voorraadbeheer in ziekenhuizen te optimaliseren

Voorraadbeheer is een kritieke uitdaging in ziekenhuizen en andere zorgomgevingen: hoe meer apparatuur er nodig is, hoe meer kosten en logistieke inefficiënties. Door de opwerkingstijden te verkorten, maakt UV-C desinfectie een snellere en efficiëntere doorlooptijd van de apparatuur mogelijk, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor voorraadvermindering en meer doen met minder.

De problemen met hoge ziekenhuisvoorraden

Ziekenhuizen hebben een grote verscheidenheid aan apparatuur nodig die voor elk gebruik volledig operationeel en gedesinfecteerd moet zijn. Simpel gezegd, hoe meer inventaris, hoe meer kosten - in de eerste plaats voor de aanschaf van de apparatuur, vervolgens voor de opslag en het onderhoud ervan, en ten slotte voor het beheer en de administratie.

 

Een hoge voorraad betekent dat er aanzienlijke financiële middelen vastzitten in apparatuur die gedurende lange perioden ongebruikt kan blijven. Desondanks moet de apparatuur veilig worden opgeslagen, wat op zich al organisatie vereist en ruimte inneemt in het gebouw die anders beter gebruikt zou kunnen worden.

 

Grotere voorraden brengen onvermijdelijk hogere onderhouds-, schoonmaak- en reparatiekosten met zich mee. Bovendien leiden traditionele, minder efficiënte reprocessingsmethoden tot vertragingen voordat een apparaat weer gebruikt kan worden. Dit betekent dat het ziekenhuis meer apparaten in voorraad moet nemen dan nodig is, alleen al om ervoor te zorgen dat er dagelijks genoeg beschikbaar is om aan de operationele behoeften te voldoen - dit onderstreept het cruciale belang van voorraadbeheer in ziekenhuizen.

Hoe herverwerking kan leiden tot inventarisatieproblemen

Effectieve ontsmetting van medische hulpmiddelen is essentieel om het risico op kruisbesmetting te verkleinen.

 

Grondige fysieke reiniging, om vuil of organisch materiaal te verwijderen, is altijd de essentiële eerste stap in elk ontsmettingsproces en is een essentiële voorwaarde voor desinfectie en sterilisatie van instrumenten met een gemiddeld en hoog risico.

 

Als medische hulpmiddelen eenmaal schoon zijn, vereisen methoden om ze vervolgens te desinfecteren, om eventuele microben, waaronder bacteriën en virussen, te vernietigen, traditioneel verdere handmatige processen, zoals het gebruik van doekjes of een desinfecterende oplossing verdund met water.

 

Hier is het essentieel dat telkens de juiste verhouding desinfectans/water wordt gebruikt om de oplossing effectief te laten werken. Als er een zwakkere oplossing wordt gebruikt, worden de micro-organismen niet gedood; als de oplossing te sterk is, kunnen apparatuur of oppervlakken beschadigd raken.

 

Ook kunnen agressieve chemicaliën na verloop van tijd kwetsbare apparatuur beschadigen of aantasten, zoals de TEE-sondes die in de cardiologie worden gebruikt. Bovendien is het mogelijk dat handmatige methodes niet consequent alle oppervlakken bereiken en dat dergelijke handmatige processen het gewaardeerde personeel opzadelen met repetitieve, tijdrovende procedures. Dit kan leiden tot knelpunten bij de verwerking van medische apparatuur, waardoor de aanschaf van extra apparatuur nodig is om operationele vertragingen te voorkomen.

 

Verkorting van de opwerkingstijd met UV-C-technologie

UV-C-technologie daarentegen biedt een snelle, betrouwbare desinfectiecyclus zonder chemicaliën die effectiever is dan traditionele methoden en aanzienlijk snellere opwerkingstijden oplevert.

 

De UV Smart D60 biedt bijvoorbeeld medisch gecertificeerde UV-C desinfectie tegen een breed spectrum van ziekteveroorzakende microben, waaronder sporen, in slechts 60 seconden. Dit zorgt ervoor dat het medische apparaat met minimale vertraging weer klaar is voor gebruik om te voldoen aan de snelle, veeleisende eisen van hedendaagse ziekenhuizen.

 

Snellere doorlooptijden betekenen dat er minder apparaten nodig zijn, waardoor ziekenhuizen hun inventaris kunnen verkleinen en dus de bijbehorende kosten voor extra beheer en extra opslagruimte kunnen verlagen.

 

De geautomatiseerde en traceerbare UV Smart-systemen garanderen consistente, gevalideerde en traceerbare resultaten bij elk gebruik, zonder dat er chemicaliën of water nodig zijn en zonder dat er handmatige mengprocedures nodig zijn.

Door het gebruik van sterke chemicaliën te verminderen, is UV-C desinfectie veiliger voor patiënten, personeel en apparatuur en minimaliseert het gezondheidsrisico's en mogelijke schade aan kwetsbare apparatuur die gepaard gaat met giftige desinfectiemiddelen.

 

Voordelen van duurzaamheid voor voorraadbeheer in ziekenhuizen

 

Overschakelen op desinfectie met UV-C verlaagt de kosten door snellere doorlooptijden voor desinfectie van apparatuur mogelijk te maken, zodat apparaten sneller klaar zijn voor hergebruik. Dit verhoogt de efficiëntie en vermindert de noodzaak om overtollige apparaten aan te schaffen en te onderhouden.

 

Minder benodigde apparaten betekent minder apparaten die kostbare opslagruimte in beslag nemen en eenvoudiger voorraadbeheer. Bovendien zorgt dit voor een duurzamere oplossing voor desinfectie, minder verspilling en verbruik van middelen en geen extra tijdverlies door het beheren van overtollige inventaris. In plaats daarvan kunnen meer middelen worden ingezet voor patiëntenzorg.

UV-C in actie: Voorbeeld uit de praktijk

UV-C desinfectiesystemen worden in ziekenhuizen over de hele wereld gebruikt en verminderen de voorraad door een eenvoudigere, snellere en effectievere manier om ziekenhuisapparatuur te desinfecteren.

 

Deze korte video laat zien hoe de UV Smart D60 wordt gebruikt op de afdelingen KNO en cardiologie in het ziekenhuis van Torrevieja in Spanje, om endoscopen, TEE-sondes en soortgelijke apparaten te desinfecteren. De D60 gebruikt UV-licht in het golflengtebereik van 240-280 nm en zorgt voor volledige desinfectie van complexe medische apparatuur in slechts 60 seconden.

 

Carmen Garcia, KNO-verpleegkundige in het ziekenhuis, merkt op dat de D60 betere resultaten oplevert omdat de lenzen van de endoscopen niet meer beslaan, het desinfectieproces met 60 seconden veel sneller verloopt en, terwijl de desinfectiecyclus bezig is, "kunnen we doorgaan met ons werk en hoeven we niet alleen maar te staan desinfecteren met doekjes".

 

Inventarisbeheer in ziekenhuizen optimaliseren

Traditionele, handmatige desinfectieprocessen, zoals het gebruik van gechloreerde doekjes of het mengen en aanbrengen van vloeibare desinfectiemiddelen, kosten veel kostbare tijd van het personeel. Bovendien zijn dergelijke handmatige processen gevoelig voor fouten, en dus inconsistente desinfectie, en ontbreekt het ze aan traceerbaarheid. Bovendien kunnen traditionele methoden ondermaatse resultaten opleveren, zoals het beslaan van lenzen, waardoor de prestaties van de medische apparatuur worden aangetast.

 

UV Smart-desinfectiesystemen bieden daarentegen een consistent desinfectieproces en bevatten gedigitaliseerde tracking- en documentatiehulpmiddelen waarmee desinfectieprocedures kunnen worden geautomatiseerd.

 

Door de tijd die nodig is voor het opwerken te verkorten en de inefficiëntie van traditionele methoden te elimineren, vermijdt UV-C bovendien alle opslag- en beheerkosten die gepaard gaan met overtollige inventaris, en maakt het cruciale besparingen mogelijk in de vorm van minder inventaris en een beter gebruik van de tijd van het personeel.

 

Door gebruik te maken van gecertificeerde UV-C desinfectieproducten voor cruciale medische apparatuur kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen de infectiecontrole en patiëntveiligheid verbeteren en belangrijke besparingen realiseren door optimaal gebruik te maken van de ziekenhuisinventaris.

Ontdek hoe u de efficiëntie, kostenbesparingen en grotere duurzaamheid van desinfectie van medische apparatuur kunt bereiken met de essentiële UV-C-systemen van UV Smart: klik hier om nu contact met ons op te nemen.

 

Referenties

WHO: Ontsmetting en opwerking van medische hulpmiddelen voor zorginstellingen

https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/364587/WHO-UHL-IHS-IPC-2022.4-eng.pdf

Trowan. C. (2021). Desinfectietechnologie op basis van UV: Waarom er een industriestandaard moet komen. https://www.healtheuropa.eu/uvc-disinfection-technology-why-an-industry-standard-must-be-set/109678/

Luister naar uw collega's: UV Smart D60 (Spanje) https://youtu.be/ZoN_SzF7K6w?si=pbQyLi7P9wsk5H2I

Klinisch bewijs over UV Smart D60: beschikbaar op aanvraag bij info@uvsmart.nl

Duurzaamheid: https://news.yale.edu/2019/08/02/healthcare-industry-major-source-harmful-emissions

Analyse van bacteriële besmetting en de effectiviteit van opwerking van alledaagse medische hulpmiddelen met UV-licht. PMID: 36350807; PMCID: PMC9645592. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9645592/

Johnson, J., Proctor, M., Bluth, E., Smetherman, D., Baumgarten, K., Troxclair, L., en Bienvenu, M. 2013, Evaluation of a Hydrogen Peroxide-Based System for High-Level Disinfection of Vaginal Ultrasound Probes, J. Ultrasound Med. 32(10): 1799-1804.

Talan, D.A. en Partida, C.N. 2011, Emergency Department Ultrasound Infection Control: Do Unto (and Into) Others; Annals Emerg. Med. 58(1), 64-66.

Shokoohi, H., Armstrong, P., en Tansek, R. 2015, Emergency department ultrasound probe infection control: challenges and solutions, Open Access Emerg. Med. 7: 1-9.

Häggström, M., Spira, J., en Edelstam, G. 2014, Transducer Hygiene: Comparison of Procedures for Decontamination of Ultrasound Transducers and Their Use in Clinical Practice, J. Clin. Ultrasound, 43(2):81-88.

Tommaso Allegri
Marketing Coördinator