Is uw zorginstelling klaar voor de volgende audit? UV-C desinfectie kan uw vertrouwen vergroten

Deze blog bespreekt de cruciale rol van audit trails in zorginstellingen, met de nadruk op de uitdagingen van handmatige desinfectiedocumentatie en de voordelen van het gebruik van geautomatiseerde UV-C desinfectiesystemen om naleving en veiligheid te garanderen.

Is uw zorginstelling klaar voor de volgende audit? UV-C desinfectie kan uw vertrouwen vergroten

Controlesporen in zorginstellingen voorzien zorgverleners van essentiële gegevens om infectiebeheersingsprocessen en -normen te evalueren.

De voorbereiding op audits bestaat uit handmatige documentatie van de reinigings- en desinfectieprocessen. Deze handmatige processen zijn tijdrovend, niet uitvoerbaar in drukbezochte gebieden van de meeste ziekenhuizen en vatbaar voor menselijke fouten. Dit alles kan het risico op boetes verhogen als er geen goede administratie wordt bijgehouden.

Ziekenhuizen zonder geautomatiseerde systemen voor het bijhouden en traceren van de relevante desinfectie-informatie voor audit trails kunnen daarom ongeïdentificeerde desinfectiefouten hebben die het risico op de overdracht van ziekteverwekkende pathogenen verhogen.

In dit artikel lees je meer over audit trails en het belang van het gebruik van geautomatiseerde desinfectiesystemen om de veiligheid van patiënten en personeel te vergroten en ervoor te zorgen dat je instelling zonder stress door de volgende audit komt.

Audit Trails in ziekenhuizen begrijpen

Audit trails zijn gedetailleerde sequentiële registraties van activiteiten binnen een systeem [1]. De meeste audit trails geven aan waartoe toegang is verkregen, welke acties zijn uitgevoerd en op welk tijdstip. In zorgomgevingen zijn audit trails van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat desinfectieprocedures voldoen aan hygiëneprotocollen.

Ook kunnen audit trails hiaten in de reinigings- en desinfectieprocedures aan het licht brengen, zodat ziekenhuizen vroegtijdig kunnen ingrijpen om de verspreiding van besmettelijke microben te voorkomen.

Hieronder volgen enkele redenen waarom het belangrijk is om desinfectieprocedures te volgen ter voorbereiding op audits:

Biedt een transparant logboek van reinigings- en desinfectieprocessen om eventuele fouten te bekijken.

Levert nauwkeurige gegevens om naleving van regelgevingsprotocollen te evalueren en te controleren.

Biedt bewijs dat de hygiëneprotocollen van een ziekenhuis voldoen aan de normen van regelgevende instanties.

Uitdagingen van audit trails

Ondanks de voordelen van audit trails, kunnen sommige ziekenhuizen problemen ondervinden bij het volgen en traceren van de relevante desinfectieprocedures en het met vertrouwen presenteren van deze informatie tijdens audits [2]. 

Dit zijn enkele van de uitdagingen:

Nalevingsdruk op ziekenhuispersoneel vanwege de noodzaak om te voldoen aan verschillende gezondheids- en veiligheidsvoorschriften.

Risico op boetes als de juiste gegevens niet worden bijgehouden.

Handmatige controle en documentatie van de logboeken zijn gevoelig voor fouten, vooral in drukbezochte gebieden van ziekenhuizen.

Onvermogen om alle desinfectieactiviteiten in drukbezochte gebieden volledig vast te leggen of te registreren vanwege complexe processen en een overweldigende hoeveelheid te registreren gebeurtenissen.

Gezien de druk van de regelgeving en het gebrek aan mankracht om alle benodigde gegevens in drukbezochte gebieden op te sporen en te traceren, is het automatiseren van de meeste handmatige processen van cruciaal belang.

Hoe het volgen en traceren van desinfectieprocedures kan worden vereenvoudigd om met vertrouwen aan de voorschriften te voldoen en audits te doorstaan

Het gebruik van een geautomatiseerd desinfectieproces is een geweldige manier om het volgen en traceren van desinfectieprocedures te vereenvoudigen en zo te voldoen aan de wettelijke normen.

De meeste gecertificeerde UV-C-desinfectiemethoden bieden een geautomatiseerd desinfectieproces waardoor het niet meer nodig is om desinfectieprocessen handmatig te documenteren, volgen en traceren.

Deze apparaten hebben een geautomatiseerd systeem dat effectief microben verwijdert en ook consistent desinfectieprocedures bijhoudt [3]. Daarnaast hebben ze ook de neiging om de kosten en het gebruik van middelen te verminderen in vergelijking met andere geautomatiseerde desinfectieoplossingen [4,5].

Dit zijn de voordelen van UV-C desinfectie voor audit trails:

Digitale dossiers: De track & trace mogelijkheid van geautomatiseerde UV-C desinfectieapparatuur, zoals de D60, maakt het mogelijk om gegevens digitaal bij te houden, waardoor ziekenhuizen altijd klaar zijn om bewijs te leveren dat voldoet aan de voorschriften.

Naadloze traceerbaarheid: Geautomatiseerde UV-C systemen hebben ingebouwde digitale traceer- en documentatiehulpmiddelen die desinfectiegegevens leveren, waardoor menselijke fouten bij het verwerken van grote hoeveelheden complexe informatie worden voorkomen.

Efficiëntie in tijd en kosten: De automatisering van de UV-C desinfectiesystemen maakt een einde aan langdurige en inefficiënte handmatige desinfectieprocessen en minimaliseert de uitvaltijd en de kosten van middelen die nodig zijn in drukbezochte gebieden van zorginstellingen. Dit helpt ziekenhuizen om desinfectieprocedures snel te volgen en te traceren, zelfs in omgevingen met een hoog patiëntenverloop.

Naleving: Het gebruik van gecertificeerde UV-C apparaten, bijvoorbeeld onder de MDR, zorgt voor naleving van de Europese gezondheids- en veiligheidsvoorschriften, waardoor de druk op ziekenhuizen om aan de voorschriften te voldoen afneemt.

Minimaliseert ziekenhuisinfecties: UV-C doodt effectief verschillende microben die gemist zouden kunnen worden met handmatige desinfectiemethoden. Daarom verbetert het de veiligheid van de patiënt en vermindert het het risico op nosocomiale infecties.

Slotverklaring

Met UV-C-desinfectie kunnen desinfectieprocedures naadloos gevolgd en getraceerd worden om vol vertrouwen audit trails te doorlopen. De meeste UV-C desinfectiesystemen, zoals de D60, leveren digitale records van desinfectieprocessen die zorginstellingen met vertrouwen kunnen overleggen als bewijs om naleving van de wettelijke normen aan te tonen. Dit verbetert de veiligheid van patiënten en vermindert het risico op boetes als gevolg van menselijke fouten of het ontbreken van bijgewerkte gegevens door bijvoorbeeld grote drukte.

UV-C verbetert de desinfectiecapaciteit en -efficiëntie, bevordert de patiëntveiligheid en bespaart de tijd en moeite van het handmatig bijhouden en traceren van desinfectieregistraties.

Om meer te weten te komen over hoe geautomatiseerde UV-C desinfectie, met gecertificeerde systemen en processen, uw vertrouwen tijdens audit trails kan vergroten, klik hier om de producten van UV Smart te bekijken.

Referenties

  1. Cruz-Correia, R., Boldt, I., Lapão, L., Santos-Pereira, C., Rodrigues, P. P., Ferreira, A. M., & Freitas, A. (2013). Analyse van de kwaliteit van Audit Trails van ziekenhuisinformatiesystemen. BMC medische informatica en besluitvorming, 13, 84. https://doi.org/10.1186/1472-6947-13-84
  2. Lowe, H., Woodd, S., Lange, I. L., Janjanin, S., Barnet, J., & Graham, W. (2021). Challenges and opportunities for infection prevention and control in hospitals in conflict-affected settings: a qualitative study. Conflict en gezondheid, 15(1), 94. https://doi.org/10.1186/s13031-021-00428-8
  3. Katie Penno, Roman A. Jandarov, Madhuri M. Sopirala.(2017).Effect van geautomatiseerd ultraviolet C-uitstralend apparaat op decontaminatie van ziekenhuiskamers met en zonder realtime observatie van eindkamerdesinfectie, American Journal of infection Control.https://doi.org/10.1016/j.ajic.2017.06.015.(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0196655317308039)
  4.  Reinier de Graaf Ziekenhuis en Technische Universiteit Delft. (2023). De weg naar duurzame gezondheidszorg: Vermindering van CO2-uitstoot en doorlooptijd door innovatieve desinfectiemethoden
  5. Biadsee, A., Zohar, Y., & Assi, S. (2023). Cost Minimization Analysis of Nasopharyngoscope Reprocessing in Community Practice. Journal of Otolaryngolog - Head & Neck Surgery, 52(8), https://doi.org/10.1186/s40463-022-00610-9.

Tommaso Allegri
Marketing Coördinator