Het mechanisme van UV-C-licht begrijpen
UV-C-licht doodt ziekmakende microben met behulp van elektromagnetische straling op specifieke golflengten. De golflengte van UV-C-licht varieert, maar ligt meestal tussen 200-280 nm. Bij deze golflengte heeft UV-C-licht kiemdodende effecten door de nucleïnezuren en het DNA van ziekteverwekkers die eraan worden blootgesteld te vernietigen.
Door het DNA van microben te elimineren, remt UV-C-licht de celdeling en voorkomt het de vermenigvuldiging en verspreiding van ziekteverwekkers in omgevingen met een hoog risico. UV-C-licht kan de eiwitmoleculen in de wanden van microben zoals virussen verstoren. De vernietiging van de microbiële wanden verzwakt het pathogeen en maakt het gemakkelijk te verwijderen van oppervlakken en medische apparatuur.
UV-licht kan verschillende soorten microben elimineren, zoals:
- Bacteriën: E. coli, Staphylococcus aureus, Salmonella, enz.
- Virussen: Influenza, SARS-CoV-2, enz.
- Schimmels: Candida, Aspergillus, enz.
- Protozoën: Giardia, Cryptosporidium
Daarom is UV-C-licht het meest waardevol voor het desinfecteren van gebieden in het ziekenhuis met een hoog risico en het voorkomen van de verspreiding van ziekteverwekkers onder zorgverleners en patiënten.
Praktijkvoorbeelden van succesvolle toepassing van UV-C-licht bij het vernietigen van micro-organismen.
Over het algemeen is desinfectie met UV-C-licht veilig voor mensen en de meeste materialen, waardoor het geschikt is voor de meeste instellingen in de gezondheidszorg.
Verschillende organisaties in de gezondheidszorg, zoals medische centra, wetenschappelijke laboratoria en universiteiten, hebben UV-C-licht met succes gebruikt om te desinfecteren en de verspreiding van ziekteverwekkers onder controle te houden.
Spaarne Gasthuis
Wetenschappers van het Spaarne Gasthuis, een medisch centrum in Nederland, vergeleken de doeltreffendheid van UV-C-desinfectie met standaard desinfecterende wasmachines. De wetenschappers concludeerden dat UV-C licht desinfectie voldeed aan de reductievereisten voor verschillende resistente bacteriestammen. In vergelijking met het standaard desinfectiemiddel bleek UV-C-desinfectie ook een significante verbetering in het desinfectieproces.
Universiteit Marburg
Onderzoekers van de Universiteit van Marburg gebruikten UV-C-straling om een reeks stijve en flexibele endoscopen te desinfecteren. Na het desinfectieproces ontdekten de onderzoekers dat UV-C-straling een duidelijke vermindering van de ontsmetting van de endoscopen tot gevolg had. Bovendien was de UV-C-desinfectie efficiënter dan andere methoden.
Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis
De KNO-polikliniek in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is begonnen met het gebruik van UV-C lichtdesinfectie voor hun flexibele kanaalloze KNO-scopen op de afdeling.
In een gesprek met UV Smart meldde een vertegenwoordiger van de kliniek dat UV-C-licht een groot aantal KNO-endoscopen binnen 60 seconden effectief desinfecteerde en dat het zuiniger was dan de vorige desinfectiemethode.
Deze casestudies laten zien dat het gebruik van UV-C-straling om microben van oppervlakken en medische instrumenten te verwijderen, mensen op populatieniveau kan beschermen.
De rol van UV-C-licht bij het voorkomen van uitbraken en de bescherming van de volksgezondheid
De omgeving in de meeste ziekenhuizen of medische centra bevat meestal geneesmiddelenresistente organismen die ziekenhuisinfecties veroorzaken - dit is een infectie die optreedt binnen de eerste 48 uur of 30 dagen na het ontvangen van zorg in een gezondheidszorginstelling. Ziekenhuisinfecties zijn verantwoordelijk voor een deel van de vermijdbare sterfgevallen in de VS en de meeste landen.
Het Center for Disease Control stelt dat jaarlijks ongeveer 1,7 miljoen gehospitaliseerde patiënten een ziekenhuisinfectie oplopen en dat 98.000 patiënten (1 op de 17) aan deze infecties overlijden.
Dit cijfer geeft de noodzaak aan van strikte infectiecontrole in het ziekenhuis om de gezondheid van het publiek te beschermen.
UV-C-licht heeft een breed werkingsspectrum tegen verschillende ziekteverwekkers, waardoor het geschikt is om de overdracht van infectieveroorzakende microben in risicovolle zorgomgevingen te voorkomen. Daarom zullen gezondheidswerkers, met name chirurgen, artsen en infectiebestrijdingsdeskundigen, baat hebben bij het gebruik van UV-C-straling voor het desinfecteren van de volgende zaken:
- gebieden met een hoog risico, zoals operatiekamers
- Medische instrumenten of apparaten
- Verontreinigde oppervlakken
Door ziekteverwekkers te doden en de verspreiding van ziekten te beperken, speelt UV-C-licht een cruciale rol in het voorkomen van uitbraken van ziekten, het redden van levens en het verminderen van de morbiditeit op bevolkingsniveau.
Laatste gedachten
UV-C-licht heeft een breed spectrum van antimicrobiële activiteit tegen bacteriën, virussen, schimmels en protozoa. Deze eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor het desinfecteren van besmette oppervlakken en medische apparatuur in het ziekenhuis.
Verschillende medische centra en laboratoria hebben UV-C-licht getest voor desinfectie en hebben vastgesteld dat het effectief en efficiënt is in het elimineren van ziekteverwekkers.
Professionals in de gezondheidszorg en deskundigen op het gebied van infectiebeheersing kunnen de kracht van desinfectie met UV-C-licht onderzoeken om de verspreiding van ziekteverwekkende organismen in het ziekenhuis onder controle te houden en te verminderen.