De uitdagingen van conformiteit en duurzaamheid in de gezondheidszorg, en een oplossing

Zorginstellingen produceren 4% van de wereldwijde uitstoot en staan voor uitdagingen bij het vinden van een balans tussen naleving van regelgeving en duurzaamheid vanwege het hoge gebruik van wegwerpartikelen en chemicaliën. Nu is er echter een oplossing.

De uitdagingen van compliance en duurzaamheid in de gezondheidszorg

4% van de wereldwijde uitstoot is afkomstig van instellingen in de gezondheidszorg en dat is meer dan de uitstoot van de scheepvaart en de luchtvaart. Deze emissies worden verergerd door het hoge gebruik van wegwerpartikelen en chemicaliën die de meeste zorginstellingen gebruiken voor infectiebestrijding, waardoor ze kunnen voldoen aan de normen en protocollen voor infectiebestrijding.

Zorgverleners staan voor de grote uitdaging om desinfectiemethoden te vinden die een balans vinden tussen naleving van de wettelijke normen en duurzaamheid.

Aangezien regelgevende instanties en het publiek druk uitoefenen op zorgverleners, is een conforme en duurzame infectiebestrijdingsmethode noodzakelijk geworden.

In dit artikel lees je meer over de uitdagingen om compliant en duurzaam te zijn in de gezondheidszorg en een mogelijke oplossing die veilig en effectief is gebleken.

Wat betekent het om niet aan de infectiecontrole te voldoen?

Niet-naleving betekent dat een zorgverlener zich niet houdt aan vastgestelde protocollen en normen van regelgevende instanties voor veilige en juiste desinfectiepraktijken. Regelgevende wetten verplichten zorginstellingen om zich te houden aan de normen die zijn vastgesteld door hun lokale gezondheidsautoriteiten.

Impact van niet-naleving

Niet-naleving van de wettelijke normen heeft gevolgen voor zowel zorginstellingen als patiënten. Hier volgen enkele gevolgen.

Juridische implicaties

Organisaties in de gezondheidszorg die zich niet aan de regels houden of regelgevende protocollen overtreden, kunnen te maken krijgen met straffen of juridische acties van hun lokale regelgevende instanties. Deze sancties kunnen de vorm hebben van waarschuwingen, boetes of, in ernstige gevallen, rechtszaken tegen overtreders.

Veiligheid van patiënten en personeel

Als infectiebeheersingsmaatregelen niet worden nageleefd, kan dit leiden tot de overdracht van ziekteverwekkende organismen onder patiënten en personeel in risicovolle zorginstellingen. Dit brengt de veiligheid van patiënten en personeel in gevaar vanwege het hogere ziekterisico. Onveilige zorginstellingen kunnen te maken krijgen met een personeelstekort als gevolg van ziekenhuisinfecties en een afname van de kwaliteit van de patiëntenzorg. 

Reputatieschade en verlies van vertrouwen

Patiënten verliezen langzaam hun vertrouwen in zorginstellingen, die gerechtelijke stappen krijgen te verduren omdat ze niet voldoen aan de wettelijke normen en door een gebrek aan bekwaam personeel. Naarmate de zorginstelling haar reputatie verliest, neemt het aantal personeelsleden af, wat resulteert in lange wachttijden en een geleidelijke afname van het aantal patiënten.

Duurzame zorg in de gezondheidszorg

Desinfectiepraktijken in de meeste zorginstellingen zijn niet duurzaam en milieuvriendelijk. Hieronder volgen enkele nadelen van de huidige desinfectiemethoden:

  1. Chemische belasting: Bij de huidige desinfectieprocedures worden veel chemicaliën gebruikt die bijdragen aan de toxische emissies van veel gezondheidsinstellingen.
  2. Hoge afvalbelasting: Eenmalig gebruik van desinfectiematerialen genereert veel afval dat een negatieve invloed heeft op het milieu.
  3. Inefficiënt gebruik van hulpbronnen: Voor de meeste desinfectieprocedures zijn grote hoeveelheden water nodig.

Een conforme en duurzame oplossing

Worstelt u met het vinden van een infectiebeheersingsmaatregel die zowel aan de voorschriften voldoet als duurzaam is? Hier is een actuele oplossing om te onderzoeken.

Huidige oplossing

De huidige infectiebestrijdingsmaatregelen, zoals wegwerpartikelen, zijn relatief effectief maar niet duurzaam voor zorginstellingen. Wegwerpartikelen zijn duur om aan te schaffen en de verwijdering ervan vereist strikte naleving van de regelgeving.

Zorgaanbieders hebben baat bij het implementeren van een duurzame oplossing die voldoet aan de voorschriften. Deze oplossing heet de Green Standard.

De Groene Standaard

De Groene Standaard is een allesomvattende aanpak voor het integreren van UV-C desinfectieapparatuur in de huidige workflow van een gezondheidszorginstelling. 

De Groene Standaard is ontworpen voor desinfectie op hoog niveau van semi-kritische hulpmiddelen, zoals TEE-sondes, en niet-kritische hulpmiddelen, zoals stethoscopen.

De Groene Standaard biedt eenvoudige en praktische stappen die zorgverleners kunnen toepassen om UV-C-licht te gebruiken voor het effectief en efficiënt desinfecteren van medische hulpmiddelen. 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat UV-C-licht desinfecterende en sporicidale eigenschappen heeft. Er zijn geen water, verbruiksartikelen of chemicaliën nodig, waardoor het geschikt is voor infectiebeheersing in de gezondheidszorg.

Als u wilt weten hoe u een conforme en duurzame desinfectieprocedure kunt implementeren in uw gezondheidszorginstelling, klik dan hier voor meer informatie over de Groene Standaard

Referenties

  1. Wereld Economisch Forum.(2022). https://www.weforum.org/agenda/2022/10/cop27-how-healthcare-can-reduce-carbon-footprint/
  2. American Journal of infection Control.(2022).Vergelijking van de sporicidale activiteit van een UV-desinfectieproces met drie door de FDA goedgekeurde sterilisatiemiddelen.
  3. https://www.uvsmart.nl/articles/the-green-standard-a-sustainable-approach-to-high-level-disinfection-of-semi-critical-medical-devices-using-uv-c-light

Tommaso Allegri
Marketing Coördinator