UV-C-licht in zorginstellingen

Een goed geregelde en veilige zorginstelling, dat wil natuurlijk iedereen. Maar hoe realiseer je dat in een ziekenhuis of zorginstelling waar patiënten, artsen, verplegend personeel en bezoekers elkaar voortdurend kruisen. Iedereen draagt bacteriën met zich mee en de overdracht ervan is zo gebeurd. Ziekteverwekkers verspreiden zich zelfs gemakkelijk door de lucht en via mensen en voorwerpen, dus hoe zorg je ervoor dat ze onschadelijk worden gemaakt? Dat kan met UV-C licht.

Desinfecteren gezondheidszorg

Het belang van desinfectie en het gebruik van UV-C-licht

De afgelopen jaren hebben aangetoond hoe belangrijk een goede desinfectie is. De pandemie van het coronavirus heeft ons allemaal laten zien hoe gemakkelijk sommige ziekteverwekkers zich kunnen verspreiden. Er werden allerlei maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te vertragen: hoest in de holte van je elleboog, geef mensen geen hand, houd 1,5 meter afstand tot anderen, draag een gezichtsmasker, desinfecteer je handen regelmatig, zorg dat je kamer goed geventileerd is, enz. Maar hoe kunnen zulke regels worden gehandhaafd in een omgeving waar patiënten moeten worden verzorgd? Er moeten extra maatregelen worden genomen om te voorkomen dat mensen elkaar besmetten in ziekenhuizen of zorginstellingen. UV-C-licht kan helpen in dergelijke omgevingen omdat het een snelle, effectieve en veilige manier is om micro-organismen te elimineren. Lees er meer over in dit artikel.

Toepassingen voor zorginstellingen

Apparatuur die in contact is geweest met een patiënt, of bedden of tafels waarop patiënten hebben gelegen, moeten worden gedesinfecteerd zodat de volgende persoon die erop ligt niet wordt besmet met het virus dat de vorige patiënt misschien heeft gedragen. Dit proces kan echter nogal tijdrovend zijn voor het personeel en wordt daarom vaak overgeslagen - een alarmerend idee, maar helaas maar al te waar. Daarom worden er steeds meer producten op de markt gebracht die het personeel kunnen helpen bij het schoonmaken, zoals robots die na een operatie de OK binnengaan en daar alle oppervlakken desinfecteren met behulp van UV-C-licht. Een ander dergelijk product is onze D25waarmee verplegend personeel snel infuuspompen of thermometers kan desinfecteren.

Welke methoden worden momenteel gebruikt?

Op dit moment zijn er vaak handmatige alternatieven die gewoon te omslachtig en onnauwkeurig zijn om bij te dragen aan een veilige zorginstelling. Je moet hierbij denken aan de methode waarbij een desinfectiedoekje wordt gebruikt om een product of oppervlak te desinfecteren. Als je echt wilt dat het aantal micro-organismen afneemt en inactief wordt, duurt dit enkele minuten. Desinfectiedoekjes bevatten vaak alcohol en blootstelling aan alcohol maakt het virus onschadelijk. Het duurt echter wel even voordat alcohol door de eiwitlaag van een virus gaat, ongeveer 2 minuten. Bovendien gaat alcohol niet door vuil en vet, dus zelfs met desinfectiedoekjes is voorreiniging verplicht. Desinfectie met doekjes is dus niet echt gebruiksvriendelijk.

Handmatig reinigen.

Met gevalideerde UV-C-lichtproducten verdwijnt dit handmatige en foutgevoelige proces en kunt u een zekere logboekreductie. En juist dit is nodig voor een veilige zorginstelling. Met de komst van dit soort producten kan het zorgpersoneel worden ontlast van het bestrijden van ziekteverwekkers. Door het desinfectieproces te automatiseren en eenvoudig inzetbaar te maken, valt een tijdrovend proces voor hen weg. Ze kunnen zich dan volledig richten op datgene waarvoor ze getraind zijn, namelijk de zorg en het welzijn van de patiënt.

Als je meer wilt weten over UV-C licht, lees dan zeker Hoe UV-C licht veilig gebruiken'.

Michiel van Schelven
Producteigenaar