Leestijd
3
min

Ontsmettingscrisis in de gezondheidszorg in Hautes-Pyrénées

14/2/2024

Gebrek aan tandheelkundige desinfectie in Hautes-Pyrénées stelt 5k sinds 2006 bloot aan risico's op hepatitis en HIV. Incident onderstreept noodzaak van strikte sterilisatie en tijdige communicatie. Duik dieper in infectiepreventie in ons artikel.

Infectiepreventie is een hoeksteen bij het handhaven van de hoogste normen in de gezondheidszorg. Een steriele omgeving is essentieel om de verspreiding van infecties te voorkomen en de gezondheid van zowel patiënten als personeel te beschermen. In een opzienbarende onthulling die onlangs aan het licht kwam, worden ongeveer 5.000 mensen die tandheelkundige procedures ondergingen in bepaalde ziekenhuiscentra in de regio Hautes-Pyrénées nu aangespoord om zich te laten testen op hepatitis B, C en HIV. Deze ernstige zorg voor de gezondheidszorg komt voort uit een gebrek aan desinfectie van tandheelkundige apparatuur die tijdens behandelingen wordt gebruikt. Het probleem, dat voor sommige patiënten al dateert van 2006, kwam aan het licht na een herziening van de beroepspraktijk naar aanleiding van een soortgelijk desinfectie-incident in een ziekenhuis in Lyon eerder dit jaar.

De patiënten van de ziekenhuiscentra van Tarbes-Lourdes-Bagnères-de-Bigorre in de Hautes-Pyrénées ontvangen sinds begin oktober brieven waarin ze worden aangespoord om de nodige screenings te ondergaan. De brieven, ondertekend door de interim-directeur Anne Ribeiro, benadrukten een "zeer laag risico" op de overdracht van besmettelijke ziekten als gevolg van het sterilisatiedefect. De late ontdekking en de daaropvolgende communicatie hebben velen echter in een staat van shock en ongeloof achtergelaten. Patiënten uitten via sociale media hun ongenoegen over de vertraging in de berichtgeving, vooral degenen van wie de behandelingen een aantal jaren geleden plaatsvonden.

Christelle, een bezorgde ouder wiens kind in 2012 een tandheelkundige ingreep onderging, verwoordde haar ongerustheid met de woorden: "Ik ben verrast, boos en bang". Ook Viviane, een 61-jarige inwoonster van Tarbes, was verbijsterd toen ze bijna 17 jaar na haar behandeling hoorde over het desinfectiefoutje, waardoor ze zich terecht zorgen maakte over de vertraagde communicatie.

Dit gebrek aan desinfectie is geen geïsoleerd incident, met soortgelijke voorvallen gemeld in Rouen en Lyon, wat wijst op een breder nationaal probleem. Severine Lalanne, verantwoordelijk voor kwaliteits- en risicobeheer in het ziekenhuis van Bagnères-de-Bigorre, erkende het probleem met de desinfectie van roterende instrumenthouders die gebruikt worden in de tandheelkundige zorg. Ze legde uit dat de instrumenten weliswaar gedesinfecteerd waren, maar dat het proces niet grondig was door een afwijking van het protocol van de fabrikant om schade aan de apparatuur te voorkomen, wat helaas leidde tot het sterilisatietekort.

Het Franse gezondheidszorgsysteem, dat wereldwijd wordt bewonderd, staat nu voor een moment van afrekening. Dit incident onderstreept het cruciale belang van het naleven van desinfectieprotocollen om mogelijke kruisbesmetting te voorkomen en de volksgezondheid te beschermen. Bovendien benadrukt het de noodzaak van een robuust controlemechanisme en transparante, tijdige communicatie om het vertrouwen te behouden en de veiligheid van de patiënt te garanderen.

Het sterilisatie-incident in de Hautes-Pyrénées benadrukt de noodzaak van strikte infectiepreventieprotocollen in gezondheidszorgomgevingen. Door strenge sterilisatiepraktijken en innovatieve oplossingen kunnen we onze verdediging tegen infecties versterken en een veilig en betrouwbaar ecosysteem voor de gezondheidszorg voor iedereen garanderen.

Met de innovatieve oplossingen van UV Smart, zoals de UV Smart D25, behoren zorgen over beschadiging van apparatuur tijdens desinfectie tot het verleden. In tegenstelling tot traditionele methoden zorgen de producten van UV Smart voor een grondige ontsmetting op hoog niveau zonder gebruik van chemicaliën of verbruiksgoederen. Ze beloven een veilige, traceerbare, geautomatiseerde en efficiënte oplossing om de hoogste hygiënenormen in gezondheidszorgomgevingen te handhaven.

Wilt u meer weten? Bekijk het volgende artikel over infectiepreventie in zorgomgevingen.

Referentie:
Frankrijk 3 Regio's. (2023). 5.000 patiënten mogelijk besmet door sterilisatiefout: Hepatitis- en hiv-tests geadviseerd. Opgehaald van
france3-regions.francetvinfo.fr

Artikel delen:

ECD in de media, COVID-19

Radboud koopt ECD

Eerste CE-certificering voor UV Smart