Wat is de Spaulding classificatie?

Niet alle medische instrumenten kunnen na elk gebruik volledig gesteriliseerd worden. Gelukkig hebben niet alle herbruikbare instrumenten het hoogste niveau van desinfectie nodig. Maar hoe bepaal je het minimale niveau van desinfectie in een bepaalde situatie?

Wat is de Spaulding classificatie

Desinfectie van medische instrumenten is belangrijk om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Het reinigen en desinfecteren van herbruikbare apparatuur nadat deze in contact is gekomen met patiënten kan duur zijn, zowel wat betreft de kosten van de desinfectieprocedure, maar ook wat betreft de tijd weg van de patiënten zelf. 

Niet alle medische instrumenten kunnen na elk gebruik volledig gesteriliseerd worden. Gelukkig hebben niet alle herbruikbare instrumenten het hoogste niveau van desinfectie nodig. Maar hoe bepaal je het minimale niveau van desinfectie in een bepaalde situatie?

Voer de Spaulding-classificatie in

Om deze vraag beter te kunnen beantwoorden, ontwikkelde Earle Spaulding, een onderzoeker aan de Temple University in Philadelphia, Pennsylvania, een methode om het juiste niveau van desinfectie te bepalen op basis van het risico op overdracht van infecties.[i]

De Spaulding classificatie biedt een algemene standaard voor de vereiste desinfectieniveaus voor medische hulpmiddelen. Sinds het oorspronkelijke onderzoek in 1939 werd gepubliceerd, wordt dit systeem wereldwijd gebruikt door normalisatieorganisaties voor het ontwikkelen van aanbevolen desinfectiepraktijken. 

Overzicht van de Spaulding-classificatie 

Spaulding erkende dat de behoefte aan desinfectie van apparatuur in medische omgevingen varieerde van niet-kritisch tot semi-kritisch tot kritisch, afhankelijk van de waarschijnlijkheid van de verspreiding van ziekten. 

Sterilisatie is bijvoorbeeld noodzakelijk voor apparatuur die in contact komt met de bloedsomloop of steriel weefsel van een patiënt. Deze categorie apparatuur, zoals chirurgische messen, wordt aangemerkt als "kritisch" omdat er een hoog risico is op ziekteoverdracht van patiënt op patiënt.

Apparatuur die alleen in aanraking komt met gezonde, onbeschadigde huid vormt een laag besmettingsrisico omdat een intacte huid een effectieve barrière vormt voor de meeste micro-organismen. Voorbeelden in deze "niet-kritieke" categorie zijn bedpannen, bloeddrukmanchetten en bedhekken. 

Tussen deze twee scenario's in houdt een "semikritisch" niveau van desinfectie een gemiddeld risico op besmetting in. Hieronder valt apparatuur zoals endoscopen die gebruikt worden op slijmvliezen of gebieden met gebroken huid.

Classificaties variëren van desinfectie op laag niveau tot sterilisatie 

Spaulding verdeelde de drie niveaus van kriticiteit in vier classificaties voor desinfectie- of sterilisatievereisten:

  1. Sterilisatie - Het hoogste niveau van ontsmetting vereist dat alle microben vernietigd zijn.
  1. Desinfectie op hoog niveau - HLD wordt beschouwd als semikritisch en vereist de vernietiging van alle bacteriën, schimmels, mycobacteriën en virussen, hoewel kleine aantallen bacteriesporen kunnen achterblijven.
  1. Desinfectie op intermediair niveau - De ILD-aanduiding wordt beschouwd als niet-kritiek, maar vereist de vernietiging van de meeste bacteriën, mycobacteriën en bepaalde typen virussen, evenals sommige schimmels. Sporen hoeven niet vernietigd te worden.
  2. Laag niveau desinfectie - LLD is ook niet-kritisch. Deze aanduiding vereist alleen de vernietiging van bacteriën en omhulde virussen, evenals de gedeeltelijke vernietiging van schimmels en niet-omhulde virussen. Sporen of mycobacteriën hoeven niet vernietigd te worden.

HLD bereiken met UV-desinfectie 

Zoals Spalding opmerkte, vereisen verschillende soorten medische apparatuur verschillende reinigingsniveaus en -methoden. Zo vereisen endoscopen zonder kanalen en TEE-sondes desinfectie op HLD-niveau na elk gebruik. Om HLD te bereiken kunnen standaard reprocessingsmethoden na elke patiënt twee tot drie uur in beslag nemen en zijn een speciaal reinigingscentrum, grote hoeveelheden water en chemicaliën en wegwerpartikelen nodig die een negatieve invloed hebben op het milieu. 

Een relatief nieuwe technologie voor het desinfecteren van medische apparatuur maakt gebruik van ultraviolet licht (UV). UV-C is elektromagnetische straling met een golflengte in het ultraviolette spectrum van 200-280 nm, met een maximale effectiviteit bij een golflengte van 254 nm. Deze korte golflengte zorgt ervoor dat DNA- en RNA-strengen breken, waardoor gevaarlijke micro-organismen worden geïnactiveerd en onschadelijk worden en zich niet kunnen reproduceren. 

Dankzij de kiemdodende eigenschap is UV-C een effectieve methode voor snelle reprocessing van apparatuur zoals endoscopen die HLD vereisen. De UV Smart D60 maakt gebruik van ImpeluxTM UV-C-technologie voor consistente en betrouwbare desinfectie van het volledige spectrum aan micro-organismen in slechts enkele seconden. 

UV-C licht voor HLD 

Hoewel de UV-C desinfectietechnologie voor medische instrumenten nog niet was uitgevonden toen Spaulding zijn classificatiesysteem opstelde, zijn nationale normen en begeleidingsorganisaties onlangs begonnen met het erkennen van de mogelijkheden van deze technologie om desinfectie op hoog niveau uit te voeren.

Lees meer over hoe UV Smart desinfectietechnologie HLD kan bereiken en de praktijken en prestaties van medische kantoren en ziekenhuizen kan verbeteren. 

[i] https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/rational-approach.html

Nicolas Cediey
Digitaal marketeer